Να «ξορκίσει» την ένταση που δημιουργήθηκε αναφορικά με το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας επιχειρεί η Αυστρία. Η Αυστρία ήταν εξάλλου μια από τις χώρες που πυροδότησαν την ένταση καθώς ζήτησαν εγγυήσεις μετά τη δημοσιοποίηση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Φιλανδίας για το ζήτημα. Τώρα Αυστρία επανέρχεται προτείνοντας ένα είδος συμβιβασμού στο ζήτημα των εγγυήσεων.

Ads

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ προτείνει την σύνδεση των εγγυήσεων, που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με το ύψος της προστασίας που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός χρηματοοικονομικός κλάδος κάθε χώρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Reuters. Υποστήριξε μάλιστα ότι ελπίζει πως η πρόταση που εστάλη και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε μετά την μονομερή προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στη διάσωση της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η Φέκτερ οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες της Αυστρίας, οι οποίες δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, θα λάβουν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ χώρες με μεγάλη έκθεση, όπως η Γερμανία και η Γαλλία όχι. «Αυτό που διαπραγματεύτηκε η Φινλανδία σημαίνει ότι όλοι εμείς θα πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα, έτσι ώστε η Φινλανδία να λάβει εγγυήσεις», τόνισε η Φέκτερ σε δήλωσεις της σε δημοσιογράφους αργά την Πέμπτη, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.Το γεγονός αυτό είναι «απαράδεκτο» για την Αυστρία, η οποία απαιτεί ίση μεταχείριση, πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός.

Από την άλλη η Φέκτερ αναγνώρισε ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

H Φιλανδία «Δε θα συμμετάσχει, μάλλον, στο νέο πακέτο»

Καμία χώρα δεν είναι πιθανό να λάβει εγγύηση για το δάνειο που θα δώσει στην Ελλάδα, οπότε η Φινλανδία μάλλον δεν θα συμμετάσχει στο πακέτο για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε ο διευθύνων του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού – ασφαλιστικού ομίλου της Φινλανδίας σε εφημερίδα της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Για πρώτη φορά ανησυχώ ότι το ευρωσύστημα μπορεί να αποτύχει», δήλωσε ο Ρέιγιο Κάρχινεν, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OP-Pohjola, στην εφημερίδα Savon Sanomat, προσθέτοντας ότι: «Η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις από το Φθινόπωρο» για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Υπεθνυμίζεται ότι χθες και σήμερα εξετάζεται στις Βρυξέλλες η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τη χορήγηση εγγύησης, ενώ εγγύηση ζητούν και η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.