Η έρευνα πραγματοποιήθηκε 9-11 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα σπίτια των ερωτηθέντων. Η δημοσκόπηση ασχολείται με τρία θέματα: την οικονομική κρίση, το ασφαλιστικό και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Επεισόδια

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να γίνει ευκολότερη η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου το 66,1% απαντά «ναι» και μόλις το 19,8% «όχι». Στην ερώτηση πως θα χαρακτηρίζατε τη στάση της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των πρόσφατων επεισοδίων, το 57,9% απάντησε «αυτή που έπρεπε», το 11,3% τη χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρή» και το 20,7% «υποτονική». Τον χαρακτηρισμό «υποτονική» έδωσαν κυρίως ψηφοφόροι της ΝΔ (ποσοστό 32,9%), και αυτόν «υπερβολικά σκληρή» οι ψηφοφόροι των κομμάτων της Αριστεράς (ποσοστό 21,9%).

Σχετικά με τη θέση που παίρνουν οι ερωτηθέντες συνολικά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα αποτελέσματα είναι τα εξής: το 55,7% συμφωνεί με την πολιτική του υπουργού και μόνο το 18,9% διαφωνεί. Το 25,4% αρνήθηκε να εκφράσει τη γνώμη του. Ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν είναι και οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ (49,7%).

Ads

Οικονομική κρίση

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι διατεθειμένοι να υποστούν προσωπικά οικονομικές θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση (49,8%), ενώ το 43,2% απαντά αρνητικά. Περισσότερο έτοιμοι για θυσίες είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (59,1%) και ακολουθούν εκείνοι της ΝΔ (45%) και των άλλων κομμάτων (44,3%).

Συγκεκριμένα, στην κατάργηση του 13ου μισθού οι πολίτες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ποσοστό 81,6%. Ωστόσο, στη μείωση των μισθών εκείνων που εργάζονται στον δημόσιο και στη θέσπιση πλαφόν στις αυξήσεις όσων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση. Το 51,6% διαφωνεί, όπως είναι αναμενόμενο. Όμως, ένα ποσοστό πάνω από 40% συμφωνεί με τα προτεινόμενα μέτρα.

Σε γενικές γραμμές, το 46,1% θεωρεί πως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χειρίζεται σωστά την οικονομική κρίση και το 23% λανθασμένα. Σημειώνεται πως ένας στους τέσσερις νεοδημοκράτες (26,4%) συμφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργού. Όπως και το 38,8% των ψηφοφόρων των κομμάτων της ελάσσονας αντιπολίτευσης.

Ασφαλιστικό

Θετική άποψη έχουν οι πολίτες για τις προτάσεις που διατύπωσε προς την αρμόδια επιτροπή για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Στην ερώτηση «αν πιστεύετε ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία θα συμβάλλει στην επίλυση του ασφαλιστικού» το 48,8% απαντά «ναι» και το 29,2% «όχι».

Τέλος, στο ερώτημα «αν συμφωνείτε με τη θέσπιση βασικής σύνταξης η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με το ύψος των κρατήσεων και τα χρόνια εργασία» το 76,8% απαντά «ναι» και μόνο το 12,6% «όχι».

Δημοσκόπηση της Public Issue

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue, η οποία δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο, σε αντίθεση με το 39% που υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει.

Σχετικά με τον αν πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία το άσυλο, το 40% συμφωνεί αρκεί να έχει λάβει σχετική άδεια, ενώ το 19% απαντά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επεμβαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Για τη διαχείριση των γεγονότων το 59% δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενώ το 32% δηλώνει δυσαρεστημένο.

Τέλος, το 65% δηλώνει πως δεν ικανοποιήθηκε από τον τρόπο που κάλυψε τα γεγονότα η τηλεόραση.