Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της κατασκευής της «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι «δεν συντρέχει λόγος αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης πράξεως» δηλαδή της υπουργικής απόφασης την οποία είχε προσβάλει ο Δήμος της Κερατέας. Για μια αναμενόμενη απόφαση που «δεν μας λέει τίποτα», κάνει λόγο στο tvxs.gr ο νέος δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 31/2011 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του Δήμου Κερατέας που ζητούσε να αναιρεθεί η από 30.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε μέχρι 30.10 2013, η διάρκεια ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων στην Κερατέα.

Σύμφωνα με το Δήμο, η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον, ο Δήμος υποστηρίζει ότι η διάταξη με την οποία εγκρίθηκε η Β’ φάση του σχεδιασμού της διαχειρήσης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για τη Νοτιοανατολική Αττική οι θέσεις «Βραγόνι» Κερατέας και «Λατομεία Κυριακού» Κρωπίας, είναι αντισυνταγματική. Επιπλέον επισημαίνει ότι η περιοχή κατασκευής της εγκατάστασης βρίσκεται εντός των ορίων της Λαυρεωτικής, η οποία έχει χαρακτηριστεί ήδη από το 1980 αρχαιολογικός χώρος.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δήμου Κερατέας. Στη σχετική απόφαση αναφέρεται: «σταθμίζοντας αφενός τις επιπτώσεις του έργου ενόψει του χαρακτήρα της επίμαχης έκτασης και των δεδομένων της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου τους λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη δημιουργία οργανωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, άγεται στην κρίση ότι δεν συντρέχει λόγος αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης πράξεως».

Ads

Σχολιάζοντας στο tvxs.gr την απόφαση του ΣτΕ, ο νέος δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής τόνίζει πως «την απόφαση την ξέραμε, δεν λέει μας λέει τίποτα. Έχουμε πετύχει μια απόφαση για τους 40 ιδιοκτήτες που είναι στο χώρο, που έχει κερδηθεί από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου. Απλώς, δεν έγινε δεκτή για ένα κτήμα 5 στρεμμάτων που έχει ο δήμος στην περιοχή. Εμείς περιμένουμε να γίνει το δικαστήριο που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και συνεχίζουμε κανονικά τις κινητοποιήσεις μας».