«Μην ανησυχείτε, μόλις δουν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα θα σπεύσουν να μπουν στην επιτροπή» ήταν η απάντηση μελών της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα στην έλλειψη ανταπόκρισης κατοίκων της πλατείας Αττικής να συστήσουν μια επιτροπή αντίστοιχη με τη δική τους για «να καθαρίσει η περιοχή από τους μετανάστες».

Ads

Αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε χθες στην πλατεία Αττικής εξηγεί στο tvxs.gr πως με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με θέμα το «πρόβλημα» που δημιουργούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην περιοχή. Συγκεκριμένα, μέλη της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγορακρίτου, η οποία βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Αττικής, και απηύθυναν κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής να συστήσουν μια αντίστοιχη με τη δική τους.

Δύο δημοσιογράφοι, μάλιστα, που είχαν πάει για να καλύψουν τη συγκέντρωση, εκδιώχτηκαν. Θεωρήθηκε ότι «για να πληροφορηθούν οι δημοσιογράφοι, υπάρχει κάποιος προδότης, ο οποίος πρέπει να κρεμαστεί στην πλατεία». Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη ανταπόκριση στο κάλεσμά τους, ο συντονιστής της συζήτησης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μην ανησυχείτε, μόλις δουν τα αυτοκίνητά τους σπασμένα θα σπεύσουν στην επιτροπή».

Εκτιμάται ότι η πλατεία Αττικής επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση διότι τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώνονται και κοιμούνται σε αυτήν άστεγοι Αφγανοί πρόσφυγες. Η ενδεχόμενη δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για τη «συσπείρωση» των κατοίκων ώστε «να καθαρίσει η περιοχή τους».

Ads

Συμπλοκές τη νύχτα στον Άγιο Παντελεήμονα

Συμπλοκές σημειώθηκαν τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην παρουσία των αλλοδαπών και ζητούν να αλλάξει η κατάσταση στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και πραγματοποίησαν πορεία στην ευρύτερη περιοχή προς την πλατεία Αττικής. Κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν προς την κατάληψη «βίλα Αμαλία» αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ και δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, ανάμεσα στους κατοίκους που διαδήλωναν υπήρχε και ομάδα ακροδεξιών, οι οποίοι συγκρούστηκαν με αλλοδαπούς. Από τις συγκρούσεις ζημιές υπέστησαν αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και τους απώθησαν ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα, τα οποία θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν χωρίς να έχουν κάνει κάτι που να προκαλέσει την επίθεση.