«Ακούσαμε το «θεώρημα Κεφαλογιάννη», σύμφωνα με το οποίο 300 δισ. χρέος πρέπει να αποδοθεί όλο στο ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε μια πρωτότυπη θεωρία ότι επί ΝΔ είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ επί ΠΑΣΟΚ μόνο ελλείμματα. Άρα όλο το χρέος είναι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον το δημόσιο χρέος αυξάνεται και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ. Αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας στο 11,3%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που φέρει ευθύνες για την ουσιαστική διόγκωση του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση «όποτε ζορίζεται εκστομίζει ύβρεις», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα και διπλά βιβλία». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος, δήλωσε ωστόσο πως «εμπιστεύεται την κυβέρνηση ότι έχει ειλικρινείς στόχους, αλλά δεν εμπιστεύεται το σχέδιό της».

Ads

Την πεποίθηση ότι η χώρα «χρειάζεται τώρα ένα αναπτυξιακό κλυδωνισμό» εξέφρασε νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, κρίνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι «ειλικρινής στην αποτύπωση της πραγματικότητας». Η κυρία Βάσω Παπανδρέου από τη μεριά της επισήμανε ότι «θα ήταν πολύ πιο ισχυρό μήνυμα» τα μέτρα που παρουσίασε προσφάτως ο Πρωθυπουργός για την ανάκαμψη της οικονομίας «αν είχαν ανακοινωθεί τις πρώτες 15 ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας».

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ αποδεσμεύσει την οικονομία από τα «δεσμά του μεγάλου διεφθαρμένου και σπάταλου κράτους». Ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας δήλωσε: «Μέτρα εδώ και τώρα, όχι για να στείλουμε μήνυμα στις αγορές, για να στείλουμε μήνυμα στον πολίτη. Είμαστε κυβέρνηση, δεν είμαστε τράπεζα. Δεν είμαστε πιστωτές του λαού. Οι πολίτες είναι οι πιστωτές μας».

«Αν αποτύχει η κυβέρνηση, τότε η επόμενη δεν θα είναι καν ελληνική:θα είναι ένας διεθνής επόπτης» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης.

Ads

Από τα νούμερα του προϋπολογισμού για το 2010 δεν προκύπτει η αύξηση του 1δις ευρώ περισσότερο που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννη Ζιώγας.

Για εφιαλτικές συνθήκες στο υγειονομικό σύστημα, τη στιγμή που «το ετοιμόρροπο ΕΣΥ κρατιέται μόνο από την αυτοθυσία των εργαζομένων», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Λεβέντης.

Στο μεταξύ, ο τέως υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να φουσκώσει συνειδητά το έλλειμμα στο 12,7 % «για προφανείς λόγους, αλλά υποτίμησε την αντίδραση των αγορών».

Η διεθνής κρίση είναι η βασική αιτία για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, υπογράμμισε και κατέθεσε επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο σε 14 χώρες της ΕΕ το έλλειμμα το 2009 αυξήθηκε πάνω από 4 μονάδες του ΑΕΠ.

«Ο προϋπολογισμός, δεν απαντά στα προβλήματα και τα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, τον κίνδυνο των απολύσεων και της φτώχειας. Δεν απαντά, γιατί θα πρέπει να καταβάλουν το κόστος των αδιεξόδων, εκείνοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, και επισήμανε: «Είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής με τελικό στόχο την αναβάθμιση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη του κοινωνικού ελέγχου, τόσο στους μηχανισμούς της αγοράς, όσο και στους μηχανισμούς της εκτελεστικής εξουσίας».