Ύφεση που θα ξεπερνά το 2% για το 2010 με μέσο πληθωρισμό της τάξης του 3% προβλέπει, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της που δημοσίευσε σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις των αγορών αυξάνονται, με το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, αγγίζοντας σήμερα τις 712 μονάδες βάσης και ξεπερνώντας το χθεσινό ρεκόρ των 680 μ.β. Κατακόρυφη πτώση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.696,68 μονάδες, μειωμένος κατά 6%. Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poors, χαρακτηρίζοντας ως υψηλού ρίσκου τα ελληνικά ομόλογα, στην κατηγορία «junk».

Ads

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «ΒΒ+/B». Σχετική ανακοίνωση της S&P αναφέρει ότι η υποβάθμιση γίνεται λόγω αμφιβολιών για τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους. Η υποβάθμιση «πηγάζει από τις πολιτικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της χώρας στην προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν σήμερα στα κατώτερα επίπεδά τους τελευταίους δύο μήνες και πλέον, παρασυρμένες από την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από τον Standard & Poor’s. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση κατά 2,6% και άτυπα έκλεισε στις 1.073,84 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 4 Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες ανόδου.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγελαρίου ότι η χώρα της θα βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά με την προϋπόθεση υιοθέτησης νέων σκληρών μέτρων, εκτόξευσαν εκ νέου το spread του 10ετούς ομολόγου, το οποίο άγγιξε νωρίτερα τις 712μ.β. Με απώλειες της τάξης του 6% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.696,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 335,676 εκατ. ευρώ.

Ads

Μείωση του ΑΕΠ για φέτος κατά 2%, προβλέπει η ΤτΕ

«Να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές επιτυγχάνοντας βελτιώσεις μεγαλύτερες και από αυτές που έχουν προβλεφθεί» πρότεινε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στην ομιλία του κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την ελληνική οικονομία. Στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, το Μάρτιο, είχε εκτιμηθεί ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι εφέτος της τάξεως του 2%. Την ίδια ώρα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών τόνιζε ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα οδηγήσουν σε «ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα», καθώς επίσης και πως «όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος».

«Για να αντιστρέψουμε οριστικά τις δυσμενείς τάσεις, πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας και να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές επιτυγχάνοντας βελτιώσεις μεγαλύτερες και από αυτές που έχουν προβλεφθεί. Συγκεκριμένα, θα έχει μεγάλη σημασία για το γενικότερο οικονομικό κλίμα, αν η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος.

«Στην παρούσα φάση επιβάλλονται:
• η διατήρηση σημαντικών περιθωρίων κεφαλαίου, πάνω από τα ελάχιστα που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες,
• ο σχηματισμός επαρκών προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου,
• ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων,
• η ευέλικτη και συνετή διαχείριση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης
• και κυρίως η διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που θα προβλέπει, με ρεαλισμό και προνοητικότητα, συνεργασίες και συνενώσεις δυνάμεων» τόνισε ο επικεφαλής της ΤτΕ
.

« Η οικονομική πολιτική μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις προσανατολίστηκε σε αποφάσεις οι οποίες, αν εφαρμοστούν αποτελεσματικά και εμπλουτιστούν με τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, θα θέσουν τις στέρεες βάσεις για τη σοβαρή και μακρά προσπάθεια που απαιτείται» εκτίμησε ο κ. Προβόπουλος.

Ειδικότερα, η έκθεση κάνει λόγο για την παρατεταμένη ανεργία, η οποία οδηγεί σε απώλεια δεξιοτήτων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αντιμετωπίζουν και άλλα κοινωνικά προβλήματα όσο περισσότερο παραμένουν εκτός απασχόλησης. Οι νέοι συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Καθώς απασχολούνται συνήθως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έχουν μικρότερη εργασιακή εμπειρία από ό,τι οι απασχολούμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα τους επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι άλλες ηλικιακές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεταξύ 2008 και 2009, ενώ το ποσοστό ανεργίας των ατόμων άνω των 30 ετών αυξήθηκε κατά 1,6 εκατοστιαία μονάδα, το ποσοστό ανεργίας των νέων 15-24 ετών (15-29 ετών) αυξήθηκε κατά 4,2 εκατοστιαίες μονάδες (3,5 εκατοστιαίες μονάδες).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, η άνοδος αυτή εξηγείται τόσο από τον αυξημένο αριθμό των νέων που έχασαν τη δουλειά τους το 2009 όσο και από την επιμήκυνση του χρόνου μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία. Επίσης, οι νέοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας μπορούν να αποδοθούν σε δύο αιτίες: αφενός στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, οι νέοι δεν συνδυάζουν τις σπουδές με την εργασία και αφετέρου στο σχετικά υψηλό ποσοστό-σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ-των νέων που για μεγάλο διάστημα δεν συμμετέχουν ούτε στην αγορά εργασίας ούτε στην εκπαιδευτική διαδικασία.


«Πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών»

Το οικονομικό πρόγραμμα που εκπονείται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές, πρέπει να εξειδικεύει τα εκτενή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Αυτό υπογράμμισε σήμερα με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ για το 2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Παρά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2010 και τις δηλώσεις των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου και του Eurogroup στις 11 Απριλίου, οι πιέσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές παραμένουν και πρόσφατα έχουν ενταθεί» πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι «είναι σημαντικό το οικονομικό πρόγραμμα που εκπονείται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές να εξειδικεύει τα εκτενή δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τα πρωταρχικά αίτια των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Goldman Sachs: Η Ελλάδα χρειάζεται 150 δισ. ευρώ

Στα 150 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα ανέλθουν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια η Goldman Sachs σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου για την Ευρώπη, Erik Nielsen. το ΔΝΤ και η ΕΕ θα πρέπει να δώσουν κεφάλαια υπερτριπλάσια του ύψους του πακέτου διάσωσης, σημειώνει ο Nielsen.

Ακόμα και ένα πακέτο διάσωσης διάρκειας 18 μηνών και ύψους 75 δισ. ευρώ ενέχει «σημαντικούς κινδύνους και θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους», προειδοποιεί η Goldman. «Η αντιμετώπιση του σημερινού προβλήματος ρευστότητας από το ΔΝΤ και την ΕΕ θα είναι ευρύτερη και μακροβιότερη από ό,τι προέβλεψα αρχικά», γράφει ο Nielsen. «Υποψιάζομαι ότι αυτή τη στιγμή γίνεται κάποιο παζάρι μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τη μοιρασιά του οικονομικού βάρους ενός μεγαλύτερου προγράμματος, αλλά αμφιβάλλω για το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινώσει για το πρώτο έτος».

«Η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης του χρέους»

Η κρίση του κρατικού χρέους θα επιδεινωθεί και οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων ενδέχεται να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αφού «σαρώσουν» τα ευάλωτα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις του οικονομολόγου Νούριελ Ρουμπίνι.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Ρουμπίνι υπογραμμίζει ότι «τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες». «Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες – ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ – στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι» επισημαίνει ο Νούριελ Ρουμπίνι.


Η κερδοσκοπία υπονομεύει την προσπάθεια της Ελλάδας

Η κερδοσκοπία υπονομεύει την προσπάθεια της Ελλάδας να ανταποκριθεί στο χρέος της, δήλωσε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L΄Echo, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, Yves Mersch. Ο κ. Mersch τόνισε ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος υπήρξαν «πειστικά και ενθαρρυντικά», ωστόσο οι κερδοσκόποι συνέχισαν να δυσκολεύουν τη χώρα.

«Αυτό έχει πάρει διαστάσεις οι οποίες δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιούς λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ πρόσθεσε σε κατηγορηματικό τόνο ότι «η κερδοσκοπία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο». Ο κ. Mersch κάνει λόγο και για επικοινωνιακό έλλειμμα στην ελληνική προσπάθεια τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά την έκθεση, σημαντική αιτία για την πτώση των τιμών στα ακίνητα είναι η μεγάλη προσφορά και η μικρή ζήτηση, αλλά και οι σφικτή παροχή των τραπεζικών δανείων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS Andreas Hefert, μιλώντας σε ελβετικές εφημερίδες, δήλωσε ότι «Για να μην φτάσουμε εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα θα έπρεπε να είχε σταματήσει αμέσως η ελληνική κρίση με μία ξεκάθαρη και δυνατή δήλωση των κυριότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τη Γερμανία: “Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα!”. Αλλά οι χώρες αυτές προτίμησαν να χαϊδέψουν το εκλογικό τους σώμα».

«Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Είναι ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα είναι η ετερογένεια των χωρών της ευρωζώνης. Και σήμερα περισσότερο από χθες παρακολουθούμε μία συμπεριφορά του τύπου “ο καθένας για το συμφέρον του”. Μπαίνουμε έτσι σε μια εποχή που το ευρώ θα βρίσκεται σε μία σχετικά μόνιμη κρίση, ακόμα κι αν σώσουμε την Ελλάδα, εφόσον οι αγορές θα δοκιμάσουν αργότερα την Πορτογαλία, στη συνέχεια θα “ξαναδοκιμάσουν” την Ελλάδα κλπ» πρόσθεσε ο Hefert.

Γάλλοι και Γερμανοί ψηφίζουν για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Η συμβολή της Γαλλίας στο σχέδιο δημοσιονομικής αρωγής προς την Ελλάδα θα υποβληθεί προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση στις 4 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μπερνάρ Ακουαγιέ, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου. Η γαλλική συνεισφορά ανέρχεται σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεσμεύσεις πιστώσεων, εκ των οποίων 3,3 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις πληρωμών, διευκρίνισε ο κ. Ακουαγιέ.

Αλλά και στη Γερμανία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών Ενώσεων CDU/CSU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί να αποφασίσουν ως τις 7 Μαΐου την αποδέσμευση της βοήθειας του Βερολίνου προς την Ελλάδα. Ωστόσο, «το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι εγγυημένο». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει κεκλεισμένων των θυρών αυτή την εβδομάδα στην απάντησή της στη κρίση χρέους της Ελλάδας.

Aναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας προτείνουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας

Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα θέσουν προς συζήτηση οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου τους, Norbert Barthle, στο Reuters. «Οι τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να υποχρεωθούν να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας γιατί έβγαλαν χρήματα από την κρίση και “κερδοσκόπησαν εν μέρει εναντίον της Ελλάδας”» υπογράμμισε ο Barthle.

Διαβάστε σχετικά:
Παπακωνσταντίνου: «Κρίσιμη ημερομηνία η 19η Μαΐου»
Διχασμένη η Γερμανία για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα