Συρρίκνωση των βιοτεχνιών καταγράφεται σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, καθώς η αναλογία εγγραφών και διαγραφών όπως εμφανίζονται στα μητρώα είναι 1 προς 2.

Ads

Συγκεκριμένα, το 10μηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2010 δηλώθηκαν 1.405 ιδρύσεις επιχειρήσεων και διακοπές 2.657.

Όπως σημειώνει το ΒΕΑ «Η απώλεια του δυναμικού των επιχειρήσεων – μελών μας είναι δεδομένη και ανησυχητική», προσθέτοντας ότι η κατάσταση δικαιώνει τoν Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος που έχει σημειώσει ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την κρίση είναι μικρομεσαίες, δίχως να φαίνεται κάποια αρχή για αναστροφή της δυσάρεστης κατάστασης».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «πέρα από την συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού που παρατηρείται στην βιοτεχνία και τις σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση από την απώλεια θέσεων εργασίας, εμφανίζονται και προβλήματα από ιδιαιτερότητες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν καθώς όταν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν οι φορείς τους βρίσκονται απόλυτα εκτεθειμένοι, εφόσον δεν λειτουργούν για αυτούς προγράμματα ανεργίας. Παράλληλα, όταν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν και οι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε παροχή εξηρτημένης εργασίας, δεν υπάρχει πρόβλεψη περίπτωσης διαδοχικής ασφάλισης, πρώτα στον ΟΑΕΕ και μετά στο ΙΚΑ παρότι από εδώ και εμπρός οι περιπτώσεις αυτές θα πολλαπλασιάζονται».

Ads

Το Μητρώο του ΒΕΑ εμφανίζει:

– 40.373 επιχειρήσεις-μέλη να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές του 2007.
– 38.047 επιχειρήσεις – μέλη να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές 2008.
– 34.517 επιχειρήσεις – μέλη να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές 2009.
– 27.607 επιχειρήσεις να έχουν καταβάλλει και τις συνδρομές του έτους 2010 (στοιχεία Οκτωβρίου).

Το ΒΕΑ τονίζει ότι ταμειακά ενήμερες επιχειρήσεις στην πορεία του χρόνου μειώνονται ενώ η μη καταβολή συνδρομών, μπορεί να υποκρύπτει, είτε διακοπή λειτουργίας, που δεν έχει δηλωθεί, είτε ακόμα οικονομική αδυναμία που οδηγεί σε αποφυγή καταβολής της οικονομικής υποχρέωσης (συνδρομής).