Την απόφαση να αναλάβουν πλήρως την ηθική, διοικητική και πολιτική ευθύνη της λειτουργίας των πανεπιστημίων και να τα κρατήσουν ανοιχτά, παρά τις περικοπές που επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας πήραν οι πρυτάνεις 16 Πανεπιστημίων που συνεδρίασαν εκτάκτων στη Θεσσαλονίκη.

Ads

«Αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας, ηθικές και πολιτικές για την λειτουργία του πανεπιστημίου, αλλά θέλουμε να αποδώσουμε και σε εκείνους που έχουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί» δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, κάνοντας λόγο για «κραυγή αγωνίας» από τα ανώτατα ιδρύματα.

Η σύνοδος ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν στις 31 Μαΐου το πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΠΘ για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Όρισε δε, την 7η Ιουνίου ως ημέρα κοινής δράσης. Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.

Από τη σημερινή σύνοδο απουσίαζαν οι πρυτανικές αρχές οχτώ πανεπιστημίων. Σε τέσσερα από αυτά διεξάγονταν πρυτανικές εκλογές.

Ads