Το βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κλίμα το οποίο χαρακτηρίζει την 7η Νοεμβρίου ελαφραίνουν κάποια αξιοσημείωτα, ενίοτε χιουμοριστικά, στοιχεία αυτών των εκλογών. Δήμοι που γνωρίζουν εκ των προτέρων το διοικητή τους, αλλοδαποί υποψήφιοι οι οποίοι επισφραγίζουν την επιλογή τους να ζήσουν στην Ελλάδα, ηλικιωμένα μέλη εφορευτικών επιτροπών ή «γυναικοκρατούμενοι» εκλογικοί συνδυασμοί συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον στην πορεία προς την κάλπη.

Ads

Σε 4 περιοχές της χώρας οι κάτοικοι γνωρίζουν ήδη τον επόμενο δήμαρχο. Στη Γαύδο των Χανίων ο έτερος υποψήφιος απέσυρε το ενδιαφέρον του, καθιστώντας την προεκλογική εκστρατεία τυπική διαδικασία για το μοναδικό πλέον διεκδικητή του αξιώματος, το Σταύρο Λαμπάκη.

Αντίστοιχα, στον Άη Στράτη της Λήμνου, μοναδικός υποψήφιος -και δήμαρχος εκ νέου- είναι ο Χαράλαμπος Μακρής, στο δήμο Σύμης των Δωδεκανήσων ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας, και στο νέο δήμο Αγαθονησίου ο νυν κοινοτάρχης Ευάγγελος Κότορος. Από δύο είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Καστελόριζο και στην Τήλο.

Στο Βάμο της Κρήτης, αφού πολιτογραφήθηκε ως Ελληνίδα, η Βρετανίδα, Έλεν Πίτερς – Παπαδογιάννη, η οποία μετρά 20 χρόνια ζωής και αγάπης στο χωριό, θέτει υποψηφιότητα για τη θέση της δημοτικής συμβούλου.

Ads

Στη Νάουσα, 40 γυναίκες αριθμεί η Ενωτική Κίνηση Πολιτών, ο συνδυασμός με τις περισσότερες θηλυκές παρουσίες, υπό την Ίλια Ιωσιφίδου: «Σήμερα είναι η πραγματική γιορτή της γυναίκας, γιατί οι γυναίκες της Νάουσας ψηφίζουν για πρώτη φορά γυναίκα για δήμαρχο».

Στη Ρόδο, ούτε λίγο ούτε πολύ, 8 φορές έχει θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του βουλευτή υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Στάθη Κουσουρνά.

Στον Πειραιά, στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μίχα εντοπίζεται αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης, με 4 εγγόνια.

Στη Μεσσηνία, γυναίκα 84 ετών διορίστηκε ως μέλος εφορευτικής επιτροπής.

Στην Αγία Παρασκευή και στο Χολαργό, θέτουν υποψηφιότητα ως δημοτικοί σύμβουλοι, δύο αδέρφια, μέλη του γκρουπ ‘Φίλοι για Πάντα’, ο Γιώργος και ο Νίκος Ελευθεράς, αντίστοιχα. Ο πρώτος με το ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος με τη ΝΔ.

Στο δήμο Σαρωνικού βρίσκεται ο νεότερος υποψήφιος, ο Γιάνννης Μερκούρης, γεννηθείς το 1991.

Στην Καλαμάτα, αντιθέτως, εντοπίζεται ο πιο ηλικιωμένος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ο 97χρονος, Δημήτρης Κορομηλάς (Λαϊκή Συσπείρωση), ο οποίος μάλιστα καλείται να αντιμετωπίσει τον εγγονό του, δηλώνοντας: «Θέλω να παλέψω με τη ζωή, να την εκδικηθώ και όχι να με εκδικηθεί. Η ζωή θέλει πάλεμα για να την αισθανθείς, για να την καταλάβεις. Δεν πρέπει να την αφήσεις να τρέχει μόνη της».

Πηγή: Σκάι