Τεράστια ποσά για υπηρεσίες και παροχές σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ εγκρίνονται και πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς να προηγείται κάποιος έλεγχος και με «λευκές» υπογραφές. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο νομό Μαγνησίας και μόνο για φαρμακευτικές δαπάνες, το ποσό ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, ενώ το ποσό που αφορά τη νοσηλεία ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, εργαστηριακές εξετάσεις και άλλες δαπάνες, είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ads

Το ζήτημα φέρνει στο προσκήνιο ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό καταγγέλλει τον ΟΓΑ για καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο διαβιβάζονται ανυπόγραφα και ασφράγιστα παραστατικά από τον ΟΓΑ προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας, ο οποίος φέρει την ευθύνη της έγκρισης, αλλά αδυνατεί να τον πραγματοποιήσει λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικών μέσων. Έτσι, ο τελευταίος πιέζεται να βάλει την δική του υπογραφή για 30.000 μηνιαίως που έχουν αξία εκατομμύρια ευρώ.

«Το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις, σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, όπου οι συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας προσδίδουν μια νέα σημασία στο αίτημα για δημοσιονομική πειθαρχία και περιστολή της σπατάλης στον χώρο της υγείας», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Παπατόλιας.

Πηγή: Έθνος