Να παραπεμφθούν σε δίκη ο νομάρχης Ηλείας, ο δήμαρχος Ζαχάρως και στελέχη της Πυροσβεστικής προτείνει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου, Παναγιώτης Μεϊδάνης, αναφορικά με τις πυρκαγιές του 2007, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 36 ανθρώπων. Δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, κάνει λόγο για εισαγγελική «πρόταση-καταπέλτη», 121 σελίδων.

Ads

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πύργου προτείνει προς το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών (λόγω ειδικής αρμοδιότητας) οι: α) Σοφία Νικολοπούλου, οικοκυρά, κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως Ηλείας, β) Χαράλαμπος Καφύρας, νομάρχης Ηλείας, γ) Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως, δ) Νικόλαος Μιχαλόπουλος, αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ε) Παναγιώτης Τσούρας, εποχικός πυροσβέστης και στ) Φώτιος Παππάς, τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι ανωτέρω προτείνεται να παραπεμφθούν για τα αδικήματα: α) του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, β) του εμπρησμού από αμέλεια πραγμάτων και γ) της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και ειδικότερα 36 ανθρώπων, που κάηκαν ζωντανοί στις 24-8-2007. Η εισαγγελική πρόταση θα εισαχθεί ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, το οποίο και θα αποφασίσει ποιοι τελικά και για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν σε δίκη στο Εφετείο Πατρών (λόγω ειδικής διαδικασίας).

Οι ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην υπόθεση, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, αφορούν σε ζητήματα όπως η καθυστερημένη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων, η παράνομη αξιοποίηση 3 άπειρων, εποχικών πυροσβεστών σε όχημα το οποίο καταστράφηκε και μπλόκαρε δρόμο προκαλώντας το θάνατο πολιτών, η καθυστερημένη ειδοποίηση εθελοντικών ομάδων πυρασφάλειας, η «προκλητική αδράνεια» των γραφείων Πολιτικής Προστασίας της περιοχής, η έλλειψη σχεδίου και συντονισμού διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, η παράλειψη καθαρισμού των αγροτικών και δασικών δρόμων, κ.ά.

Ads

Τρία χρόνια μετά

«Η διαδρομή προς τα ορεινά χωριά της Ζαχάρως, τα καμένα, είναι δύσκολη. Τα σκαμμένα δρομάκια της πόλης- λόγω έργων που έμειναν στη μέση- διαδέχεται ένας στενός δρόμος, τέτοιος που τρέμεις στην ιδέα μη συναντήσεις αυτοκίνητο να έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Κατά διαστήματα είναι χωματόδρομος και στις άκρες έχει υποχωρήσει κιόλας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα των Νέων, για τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Περιγράφοντας τη σημερινή εικόνα από την Ηλεία, ανάμεσα σε άλλα, η εφημερίδα προσθέτει: «Η άσφαλτος έχει σκάσει από τις καθιζήσεις, πρόβλημα που αντιμετώπιζε η περιοχή, αλλά μετά τις πυρκαγιές εντάθηκε. Ο φόβος ότι στην ίδια κατάσταση θα είναι και τα χωριά που κάηκαν στο ολοκαύτωμα του 2007 διασκεδάζεται από το γεγονός ότι όλα γύρω είναι καταπράσινα: οι ελιές ξαναβλάστησαν και ετοιμάζονται να δώσουν καρπό στους ηλικιωμένους κατοίκους και όσα λιοστάσια καταστράφηκαν τότε ολοσχερώς φυτεύτηκαν από την αρχή. Μόνο τα κουφάρια των πεύκων που κάποτε αγκαλιάζονταν πάνω από τον δρόμο θυμίζουν το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας».