«Πραγματικά καλή είδηση» η έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας, δήλωσε η καγελάριος Μέρκελ, ενώ την εξέλιξη χαιρέτισαν και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ χαιρέτισε, σήμερα, την έγκριση από τους Έλληνες βουλευτές του προγράμματος λιτότητας, χαρακτηρίζοντας την έγκριση αυτήν «πραγματικά καλή είδηση», σύμφωνα με τον εκρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζέιμπερτ.

Αναφερόμενη στην κοινοβουλετική στάση των υπερψηφισάντων το πρόγραμμα λιτότητας, στο πλαίσιο της ομιλίας της σε μια συνάντηση για το κανονιστικό πλαίσιο στην οικονομία, στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ την χαρακτήρισε «γενναία, όσο και αναγκαία». Η ίδια χαρακτήρισε επίσης «ιδιαίτερα λυπηρό» ότι η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν στήριξε το Μεσοπρόθεσμο.

Σε κοινή τους δήλωση οι Μπαρόζο και Ρόμπεϊ επισήμαναν, από την πλευρά τους, ότι με τη σημερινή έγκριση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τόνωση της ανάπτυξης. Στην ίδια δήλωση, τόνισαν ότι η Ελλάδα έκανε παράλληλα ένα καθοριστικό βήμα πίσω, από το εξαιρετικά σοβαρό σενάριο της χρεοκοπίας, κάνοντας λόγο για «μια ψήφο εθνικής υπευθυνότητας».

Ads

Οι Ρομπέι και Μπαρόζο ανέφεραν ακόμη πως αύριο, τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι και πάλι στραμμένα στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τον εκτελεστικό νόμο. «Μια δεύτερη θετική ψήφος θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Αυτή η ψήφος θα επιτρέψει επίσης να προχωρήσουν τάχιστα οι προετοιμασίες για ένα δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που θα συμβάλει στο να πάει μπροστά η χώρα και να αποκατασταθεί η ελπίδα για τον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε «ευτυχής και ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η Βουλή ακολούθησε την κυβέρνηση και υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος για την παροχή της 5ης δόσης των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι πλέον ανοικτός». Ωστόσο, επανέλαβε την έκκλησή του προς την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση «σε αυτούς του δύσκολους και κρίσιμους καιρούς για την Ελλάδα, η οποία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας».

«Αυτά είναι καλά νέα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, ο οποίος ασκεί καθήκοντα γενικού διευθυντού έως την 5η Ιουλίου, που αναλαμβάνει επίσημα αυτά τα καθήκοντα η νεοεκλεγμένη στο αξίωμα Κριστίν Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.

Ο κ. Λίπσκι υπογράμμισε ότι, όχι μόνον άνοιξε η οδός για τις αναγκαίες εξοικονομήσεις πόρων, «αλλά (συγχρόνως άνοιξε η οδός) για να γίνουν δομικές προσαρμογές» ώστε να αντιμετωπιστεί το καίριο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Μπούζεκ ανέφερε ότι η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται σε αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τώρα είναι κοινό μας καθήκον ως Ευρωπαίοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Το ελληνικό κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα και τώρα είναι ευθύνη της ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. «Δεν βοηθούμε μόνο την Ελλάδα αλλά βελτιώνουμε τη σταθερότητα συνολικά του οικονομικού τομέα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα χρόνια , αυτή η ψηφοφορία μπορεί να εκληφθεί ως σημείο καμπή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος χαιρέτισε και η Ισπανία. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Βαλεριάνο Γκόμεθ, η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου θα μειώσει τις πιέσεις που υφίστανται οι ευρωπαϊκές χώρες από τις διεθνείς χρηματαγορές. Η έγκριση αυτού του «πακέτου» αποτελεί «καλά νέα για κράτη» όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, «που υπέστησαν μεγαλύτερη πίεση απ τις χρηματαγορές, εξαιτίας των προβλημάτων της Ελλάδας» σημείωσε.