Σε σφοδρή κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές να επιρρίπτουν «παταγώδη αποτυχία» και λογιστική μεταφορά αποπλήρωσης χρεών στο υπουργείο Οικονομικών. Επιφυλάξεις για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ εξέφρασαν από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας και Μίμης Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος μάλιστα άσκησε κριτική και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ads

«Η χώρα βαδίζει σωστά στο δρόμο της μείωσης των ελλειμμάτων και στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα διευκολύνουν την διαδικασία επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό, διαψεύδοντας εγχώριους και αλλοδαπούς καταστροφολόγους, που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα τάχιστα θα πτωχεύσει», λέγοντας πως κάποιοι βουλευτές «γοητεύτηκαν απ’ τις προβλέψεις των ανά τον κόσμο Ρουμπινί» υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Σημείωσε επιπλέον την επίτευξη μείωσης του ελλείμματος, με ετήσιο ρυθμό μεγαλύτερο του προβλεπόμενου και τόνισε πως το τελικό αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα κριθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο οποίος επί χρόνια λειτουργούσε εν πολλοίς ανεξέλεγκτα.

Στα σχόλια της αντιπολίτευσης σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των 50 δις τόνισε «εγκαλούμαστε επειδή ζητάμε 50 δις σε βάθος πενταετίας, ενώ η ΝΔ πριν δύο χρόνια, μιλούσε για 50 δις σε βάθος διετίας και πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 90 και 100 δις. Και μιλάνε σήμερα τα στελέχη της ΝΔ, για εκποίηση του δημόσιου πλούτου! Ήταν ηθική η πρόταση της ΝΔ των 90 δις και ανήθικη η δική μας;».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι «τα οριστικά αποτελέσματα της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2010 και τα δημοσιευμένα στοιχεία για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους επιμέρους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής». Επιπλέον, ο Χ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για λογιστική μεταφορά αποπλήρωσης χρεών νοσοκομείων, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των δημοσιονομικών στοιχείων.

Ads

Από το ΚΚΕ, ο Ν.Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «η επιλογή προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης δεν δικαιώνεται και η γενίκευση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαιώνει το ΚΚΕ, που υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο για μια συνολικότερη εφαρμογή του στην ΕΕ».

Στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης του ΛΑΟΣ, λέγοντας πως «δεν ξέρουμε την περιουσία του Δημοσίου και αν μειώνεται ή αν αυξάνεται, δεν ξέρουμε τι γίνεται ως προς την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Πρέπει να ενσωματώσουμε στο λογιστικό μας σύστημα, πράγματα που θα δείξουν την πραγματική οικονομική κατάσταση του κράτους».

Σκληρή κριτική επιφύλαξε στην κυβέρνηση και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται αυτή την στιγμή, σε μία πάρα πολύ μεγάλη ύφεση, που κλιμακώνεται ασυγκράτητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το χρέος αυτό, των 700 δις ευρώ, δεν αποπληρώνεται, ούτε με “κουρέματα” τύπου 10% και 20%, ούτε με μέτρα τύπου 50 δις που δεν πιάνονται με τίποτα». «Αν δεν πάρετε ριζοσπαστικές αποφάσεις, θα βουλιάζετε τη χώρα όλο και περισσότερο» συνέχισε ο βουλευτής.

Οι ενστάσεις όμως δεν περιορίστηκαν στους αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Ο Κώστας Γείτονας ανέφερε ότι «για το αν ο στόχος των 50 δισ. είναι εφικτός, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις», ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης εκτίμησε με τη σειρά του, πως «αυτό το χρέος, με τα συγκεκριμένα επιτόκια και χρόνους αποπληρωμής και τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί στο σύνολό του».

«Όσο ξεφεύγουμε από αυτήν τη θεμελιώδη αλήθεια, κατασκευάζουμε καρικατούρες φαντασιακές, όπως είναι τα 50 δις που μας προσβάλλουν ως χώρα, με τις παγκόσμιες αγορές να γελάνε πίσω απ’ την πλάτη μας» συνέχισε ο βουλευτής, ενώ αιχμηρός υπήρξε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο χρεώνοντάς του «δηλώσεις τα τελευταία 24ωρα, που προσβάλλουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση».