«Θετικό γεγονός» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ads

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνέχιση της διαδικασίας, από την οποία μπορεί να προκύψει λύση, αλλά και την ικανοποίηση του
«για το γεγονός πως όλοι αναγνωρίζουν τη θετική συμβολή της Ελλάδας με την πρωτοβουλία για τις απ’ ευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα» και έκανε λόγο για «ετοιμότητα της Αθήνας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε οριστική λύση του ζητήματος», καλώντας την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα.

«Η γειτονική χώρα χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, ομαλό κοινοβουλευτικό βίο, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ελευθερία του Τύπου. Αυτά είναι βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά μιας χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ. Η ευθύνη τελικά ανήκει στην πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ γιατί αυτή εκφράζει τη χώρα και έναντι της ΕΕ.» δήλωσε αναφερόμενος στην πολιτική κρίση στη χώρα και επανέλαβε «τη βούληση της Αθήνας να σταθεί στο πλάι της ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε λύση στο θέμα της ονομασίας».

Ads