Ο οικονομολόγος Wolfgang Gerke, Πρόεδρος του Βαυαρικού Οικονομικού Κέντρου, σε συνέντευξή του στο FOCUS online με τον τίτλο «Θα έβγαζα την Ελλάδα από την Ευρωζώνη» δηλώνει ότι το Ευρώ δέχεται αυτή την περίοδο μεγάλες πιέσεις, αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Ο κ. Gerke υπογραμμίζει ότι δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση επιστροφή του γερμανικού μάρκου και δηλώνει ότι η κατάλληλη λύση για την περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους της με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών αλλά και μια ορισμένου χρόνου έξοδός της από την ευρωζώνη.

Ads

Ο κ. Gerke λέει πως δεν θα επιθυμούσε σε καμία περίπτωση την επιστροφή του γερμανικού Μάρκου, καθώς η Γερμανία είναι μία χώρα που επωφελείται τα μέγιστα από το κοινό νόμισμα. Σε μία ελεύθερη και σύγχρονη Ευρώπη υπάρχει ανάγκη για ένα κοινό νόμισμα, τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος

Σε περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης, η προσαρμογή θα ήταν αργή και επώδυνη, η απομόνωση της Γερμανίας δεδομένη και, τέλος, θα ξεκινούσε νομισματικός πόλεμος λέει ο Γερμανός οικονομολόγος. Οι συνέπειες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο από τη δημιουργία μετώπου απέναντι στους πρώην εταίρους θα ήταν δραματικές.

«Δηλαδή οι Έλληνες δεν θα αγόραζαν πια τα αυτοκίνητά μας και εμείς δεν θα αγοράζαμε το ελαιόλαδό τους;», τον ρωτά ο συντάκτης του FOCUS online. «Το πρόβλημα δεν θα ήταν η Ελλάδα, αλλά κυρίως η Γαλλία ή η Ολλανδία, το Bέλγιο και η Ιταλία. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, εάν τόσο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι έκλειναν τις αγορές τους στα γερμανικά προϊόντα. Οι εξαγωγές μας – η βάση της οικονομίας μας – θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος».

Ads

O δημοσιογράφος του Focus επιμένει και επισημαίνει ότι πολλοί επενδυτές θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι με μία επιστροφή του Μάρκου. Ο Gerke απαντά: «Θα το διατυπώσω διαφορετικά: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα βυθίζονταν στο χάος.» Οι γερμανικές τράπεζες που κατέχουν μεγάλα ποσά σε ομόλογα άλλων κρατών της Ευρώπης, θα υφίσταντο τεράστιες απώλειες λόγω της μεγάλης ανατίμησης του Μάρκου και λόγω του ότι τα χρέη των χωρών αυτών θα μετατρέπονταν, επί παραδείγματι, σε δραχμές και πεσέτες.

Η Γερμανία δεν θα μπορούσε, επίσης, να πωλήσει τα προϊόντα της στο εξωτερικό λόγω των πολύ υψηλών τιμών που θα είχαν λόγω αυτής της ανατίμησης. Σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρώπη και η Γερμανία θα έχαναν ισχύ έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Όσον αφορά την πρόταση του Hans-Olaf Henkel, πρώην Προέδρου της Ένωσης Γερμανών Βιομηχάνων, για διχοτόμηση της Ευρωζώνης σε Ευρωζώνη του Βορρά και του Νότου, ο Gerke σχολιάζει ότι πρόκειται για ανοησίες. Το Ευρώ είναι και θα παραμείνει ένα. Όλα τα υπόλοιπα σενάρια είναι αδιανόητα από πολιτική και οικονομική άποψη. «Και που θα ανήκε η Ιρλανδία;», ερωτά ο Gerke.

Ο Gerke δηλώνει ότι η κατάλληλη λύση για την περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους της με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να στηριχθούν οικονομικά από τις κυβερνήσεις των χωρών τους. «Η λύση αυτή θα εγγυάτο περισσότερη διαφάνεια. Η Ελλάδα θα ετίθετο – για κάποιο διάστημα – εκτός Ευρωζώνης. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν δυνατό. Και θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές».

Αντί για τη λύση αυτή όχι μόνο προκρίθηκε η διάσωση της Ελλάδας, αλλά σύντομα υπήχθη και η Ιρλανδία στο μηχανισμό στήριξης. Ο Gerke ομολογεί στο σημείο αυτό ότι η θέση του ως επιστήμονα είναι πιο εύκολη σε σχέση με τους πολιτικούς, καθώς μπορεί να προτείνει ακραίες λύσεις. Και επιμένει: «Το ένα λάθος δεν πρέπει αναγκαστικά να οδηγεί στην επανάληψή του». Λάθος είναι επίσης, κατά την άποψή του, η αγορά κρατικών ομολόγων από πλευράς ΕΚΤ. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να υποχρεώσει και τους ιδιώτες πιστωτές να αναλάβουν τμήμα του οικονομικού κόστους διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης. Δεν κατέστη καν δυνατή η αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ελλάδας στα όργανα της Ε.Ε. «Δεν αμφισβητώ τη βοήθεια, αλλά τον τρόπο υλοποίησής της», τονίζει ο Gerke.

Ο Γερμανός οικονομολόγος δηλώνει ότι αισθάνεται ασφαλής με το Ευρώ, πολύ πιο ασφαλής απ’ ό,τι θα αισθανόταν με το δολάριο. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει ως συνέπεια της δήλωσης αυτής να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, ο Gerke απαντά ότι στο σημείο αυτό εντοπίζεται το λάθος της διάσωσης της Ελλάδας: «Όποιος αγοράζει σήμερα ελληνικά ομόλογα, σκέφτεται ότι το γερμανικό κράτος θα παρέμβει, εάν παραστεί ανάγκη».