Πλήθος καταγγελιών δέχεται από χθες η Επιτροπή Αγώνων ενάντια στα Διόδια από διερχόμενους των διοδίων Αφιδνών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες από το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο προϊστάμενος των διοδίων, συνοδεία κυρίας που δήλωνε δικηγόρος χωρίς, ωστόσο, να επιδεικνύει ταυτότητα δικηγορικού συλλόγου καθώς και οργάνου της Β’ Τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Αττικής που εδρεύει στις Αφίδνες «τρομοκρατούσαν όσους αρνούνταν να πληρώσουν».

Ads

«Που πάτε να τα βάλετε με πολυεθνική;» φέρεται να έλεγαν στον κόσμο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο tvxs.gr ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κάτοικος Αφιδνών και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού των επιτροπών αγώνων κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων ενάντια στα διόδια.

Όπως τόνισε στο tvxs ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος της εταιρείας, η φερόμενη ως δικηγόρος και ο άντρας της Τροχαίας, «επιδείκνυαν μία φωτοτυπία εντύπου που ισχυρίζονταν ότι αποτελεί απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και της αστυνομίας. Η απόφαση αυτή, όπως τόνιζαν στον κόσμο, θεωρούσε τη μη άμεση καταβολή διοδίων σαν αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών». Υποστηρίζει δε, ότι όταν η επιτροπή μίλησε με τον διοικητή της Τροχαίας Αφιδνών προκειμένου να ενημερωθούν για την εγκύκλιο που κυκλοφορούσε, τους ζητήθηκε να κάνουν έγγραφη αίτηση για να μπορέσουν να την πάρουν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πρακτική αυτή είναι καθαρά εκφοβιστική. «Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει παλιότερα κι άλλες εταιρείες διοδίων. Όταν είδαν ότι ο κόσμος ‘δεν μάσαγε’ κι άρχισε να προχωρά σε μηνύσεις σταμάτησαν. Κατά καιρούς, βλέποντας το κύμα των πολιτών ‘δεν πληρώνω διόδια’ να διογκώνεται μεταχειρίζονται διάφορες τεχνικές. Τώρα, όμως βγαίνει καθαρά στο προσκήνιο η σχέση κράτους και εταιρειών. Ενός κράτους που κόπτεται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών κι όχι για τα συμφέροντα των πολιτών».

Ads

« Πρόκειται για μία προφανή συμπαιγνία μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών και του κράτους το οποίο χρησιμοποιεί την τροχαία που πληρώνεται από τον ελληνικό λαό σαν ιδιωτική εταιρεία – σεκιούριτι της πολυεθνικής» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία καλεί τους πολίτες να περνούν τα διόδια χωρίς να πληρώνουν, χωρίς να δίνουν τα στοιχεία τους – εφόσον τα ζητήσει όργανο της Τροχαίας να τα δίνουν παίρνοντας τα δικά του – και χωρίς να υπογράφουν κανένα χαρτί, ανοίγοντας τη μπάρα όταν δεν την ανοίγουν οι υπάλληλοι.

Αναβολή της δίκης μέλους της επιτροπής

Εν τω μεταξύ, η δίκη του μέλους της επιτροπής κατά των διοδίων, Δημήτρη Α., η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί χθες αναβλήθηκε για τις 16 Σεπτέμβρη. Ο Δημήτρης, μόνιμος κάτοικος Αφιδνών, συνελήφθη την Τρίτη 29 Ιουνίου, κατά τη συμμετοχή του στην πορεία της Γενικής Απεργίας με το μπλοκ των Επιτροπών Ενάντια στα Διόδια. Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, η σύλληψή του έγινε εντελώς αναίτια και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία η πορεία ολοκληρωνόταν. Κατά τη στιγμή της σύλληψης ξυλοκοπήθηκε από τους άντρες των ΜΑΤ ενώ το ίδιο συνέβη με όσους διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψή του. Αργότερα μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ και την επόμενη ημέρα στο Αυτόφωρο.

Η δίκη του καθορίστηκε για την 14η Ιουλίου με κατηγορίες: αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη φθορά και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Παρά τη χθεσινή αναβολή της δίκης του, σε συμπαράσταση του στο δικαστήριο προσήλθαν δεκάδες συμπαραστάτες από τις Επιτροπές Αγώνων, το STOP CARTEL και το ΕΕΚ.