Το κεφάλι του Νιγηριανού Ομάρ Ντιαλό, εξακολουθεί να είναι πρησμένο μετά από μία πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε στους δρόμους της Αθήνας και τον άφησε με αρκετά ράμματα. Με αφορμή την επίθεση, το France24 δημοσιεύει την ιστορία του αλλά και άλλες ρατσιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην «χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα». Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ads

 
Παρά το ότι η βία δεν είναι άγνωστη στην Γκινέα, την πατρίδα από την οποία έφυγε ο 28χρονος, ο ρατσισμός με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος στην Ελλάδα τον έχει σοκάρει.
 
Ο Ομάρ έφυγε από τη πατρίδα του στη Δυτική Αφρική, το Σεπτέμβριο του 2009 ύστερα από τη σφαγή που έγινε σε ένα γήπεδο μετά από επιδρομή μελών της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στους 157 νεκρούς ήταν και ο πατέρας του ενώ ο ίδιος οδηγήθηκε στη φυλακή. Όταν αποφυλακίστηκε γεμάτος φόβο για τη ζωή του αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα.
 
Όμως, λίγα μόλις χρόνια μετά ερχόμενος στην Αθήνα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, βρήκε τον εαυτό του να βρίσκεται στο δρόμο, το αίμα να στάζει από το κεφάλι του, μέχρις ότου οι αστυνομικοί να τον βρουν και να τον πάνε στο νοσοκομείο. 
 
Ζει σε μια γειτονιά της Αθήνας, γεμάτη από άδεια και καλυμμένα με γκράφιτι μαγαζιά τα οποία έχουν επιγραφές «Ενοικιάζεται» και «Πωλείται» στα παράθυρα, όπου γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο να είσαι μαύρος.
 
«Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν έχουμε το δικαίωμα πλέον να πάμε, ή εάν πάμε, πάμε σε ομάδες», δηλώνει ο ίδιος στο γαλλικό μέσο.
 
Όταν έγινε θύμα επίθεσης ήταν μόνος του. Του επιτέθηκαν γρήγορα και αθόρυβα χωρίς να τον βρίζουν και να τον χλευάζουν ρατσιστικά.
 
«Τέσσερις άνδρες με άρπαξαν στο δρόμο και ένας από αυτούς με χτύπησε με ένα αντικείμενο στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και άρχισαν να με χτυπούν. Όταν τελείωσαν έφυγαν».
 
Όμως η ιστορία επίθεσης του Ομάρ δεν είναι μοναδική.
 
«Ένας νεαρός Πακιστανός δέχτηκε επίθεση ακριβώς μπροστά μου από δύο γίγαντες. Έτρεξαν σε ολόκληρο το λεωφορείο για να φτάσουν σε εκείνον και στη συνέχεια τον κλότσησαν βίαια για να πεταχτεί στο δρόμο. Δεν επενέβην επειδή φοβήθηκα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Γάλλος συνταξιούχος που ζει στην Αθήνα.
 
Σύμφωνα με καταγραφές φυλετικής βίας, το 2012 τα θύματα υπολογίζονται στα 154, εκ των οποίων οι 107 δέχτηκαν επίθεση στην Αθήνα. Σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις, είτε τα θύματα είτε οι μάρτυρες αναγνώρισαν τους ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονται με το νέο-ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Κατά την σχετική έκθεση, μόνο 24 από τα θύματα έκαναν καταγγελία στην αστυνομία το 2012.
 
Ο Ομάρ που σπούδαζε στην σχολή Διεθνών Σχέσεων στο Κόνακρι, θεωρεί ότι «οι ρατσιστικές επιθέσεις σημείωσαν άνοδο μετά την εκλογή του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον Ιούνιο του 2012 και η Χρυσή Αυγή εξελέγη στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά κερδίζοντας 18 έδρες από τις 300». «Αισθάνθηκαν πολιτικά περιφρουρημένοι», δήλωσε ο Ομάρ.
 
«Όπως το αντιλαμβάνομαι, οι δράστες, δεν προσπαθούν να σκοτώσουν, αλλά να κάνουν ορατά τραύματα, έτσι ώστε να εξαπλώσουν το φόβο στις κοινότητες», δήλωσε ο γιατρός Νικήτας Κανάκης, γενικός γραμματέας του ελληνικού παραρτήματος των Γιατρών του Κόσμου.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Νικήτας Κανάκης προσπαθεί καιρό να τονίσει το πρόβλημα, όπως στη περίπτωση μιας άλλης επίθεσης σε μία συνοικία της Αθήνας που κυριαρχείται από νεοναζί: ένα 14χρονος Αφγανός, οδηγήθηκε στο πολυιατρείο τους με το πρόσωπό του κομμένο από ένα σπασμένο μπουκάλι. Τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων στρέφονται συχνά προς τον Νικήτα Κανάκη, αντί να πάνε στο νοσοκομείο.
 
Διαβάστε επίσης: Πόσα ράμματα χωράνε σε ένα παιδικό πρόσωπο – Βίντεο μαρτυρία

«Σχεδόν κάθε μέρα σε διάφορα μέρη της χώρας, ιδιαίτερα στην Αθήνα, γίνονται ρατσιστικές επιθέσεις», δήλωσε ο Γιώργος Τσαμπρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Αθήνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 
Οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής έχουν καταδικαστεί ως απαράδεκτες και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στο βρετανικό BBC ότι η Χρυσή Αυγή είναι «ένα νεοναζιστικό κόμμα και πως μια ειδική μονάδα της αστυνομίας έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων και πως οι άνθρωποι που ενεργούν παράνομα θα πρέπει να καταλήξουν στη φυλακή». Συνέχισε λέγοντας ότι «η άνοδος της Χρυσής Αυγής και ρατσιστικών δογμάτων συνδέθηκαν με την αύξηση των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα τους οποίους χαρακτήρισε βάρος για την κοινωνία».
 
Όμως στην ίδια συνέντευξη τόνισε πως η δημιουργία νέας νομοθεσίας δεν θα βοηθήσει, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης τους ασκεί πιέσεις ώστε να το πράξουν και απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών.
 
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε πρόσφατα μια μεγάλη επίδειξη με τη συνάντηση του με τον Έλληνα μπασκετμπολίστα, μετανάστη από τη Νιγηρία, Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος επιλέχτηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ του ΝΒΑ, σε μία προσπάθεια να δώσει μια απάντηση στις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί για το ρατσισμό.
 
Η Εύα Κόσε από το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, ιδίως με το διορισμό ειδικού εισαγγελέα στην Αθήνα, αλλά «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι κάθε αιτών μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ακόμα και χωρίς χαρτιά, έχει το δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστικό σύστημα», όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Εν τω μεταξύ, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έχει προειδοποιήσει τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην χώρα να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσον αφορά «την αύξηση των απρόκλητων και τις βίαιων επιθέσεων εναντίον προσώπων που, λόγω της επιδερμίδας τους, θεωρούνται ως ξένοι μετανάστες». «Οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι της Αφρικής, της Ασίας, της Ισπανικής η Μεσανατολικής καταγωγής», αναφέρει στην ταξιδιωτική της οδηγία η πρεσβεία ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.