Εμπόδιο συναντούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών, Παν. Ματζούνη δεν δέχεται να βοηθήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Μαντζούνη, ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει ότι «δεν προκύπτει δυνατότητα παροχής εξουσιοδοτήσεως υπό της εξεταστικής επιτροπής στον εισαγγελέα εφετών προς εκτέλεση της δικαστικής πράξεως».

Τουλάχιστον «περίεργη» χαρακτήρισαν τα μέλη της εξεταστικής την άρνηση του κ. Ματζούνη, καθώς η προηγούμενη εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι είχε προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών με τη συνδρομή του εισαγγελέα εφετών, Κυρ. Καρούζου.

Στο μεταξύ, ενώπιον της επιτροπής επανεξετάστηκε σήμερα ο ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), Αλέξανδρος Τζεφεράκος, επαναλαμβάνοντας ότι «Για την επιστροφή στο Δημόσιο, των οικοπέδων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου αντί της περιοχής της Βισθωνίδας, «δεν υπάρχει σκληρή και μαλακή γραμμή. Υπάρχει αποτελεσματική και μη αποτελεσματική. Και η δική μας πρόταση, ήταν αποτελεσματική».

Ads

Ο κ. Τζεφεράκος, συμμετείχε στην μεγάλη πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΝΣΚ, η οποία (με την εξαίρεση δύο συμβούλων) γνωμοδότησε υπέρ της επιστροφής των οικοπέδων στο Δημόσιο, με αποδοχή της πρόθεσης που εξέφρασε η Μονή, για την σύνταξης συμβολαίων επαναφοράς, αλλά και απορρίπτοντας την αξίωση της Μονής, για αναγραφή των επιφυλάξεων της Μονής για την κυριότητα της περιοχής της Βισθωνίδας στα σχετικά συμβόλαια. Την πρόταση αυτή, που επικύρωσε δύο μέρες πριν την ανακοίνωση των εκλογών, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαπαθανασίου, απέρριψε το ΠΑΣΟΚ ως «προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του σκανδάλου» – για να οδηγηθούμε στην ακύρωση της σχετικής απόφασης, από τον νυν υπουργό, Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Τζεφεράκος σημείωσε πως η πρόταση του Συμβουλίου για κατάρτιση συμβολαίων επιστροφής των οικοπέδων στο Δημόσιο, εξασφάλιζε γοργές διαδικασίες. Αντίθετα, όπως είπε, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη που επελέγη από τον νυν υπουργό Οικονομικών, ενέχει κινδύνους: «Και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Διόνυσο και στη Σταμάτα, υπήρχε πρόταση και πρακτικό της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να γίνει συμβιβαστική επίλυση, με προσφορά στο Δημόσιο 10.000 στρέμματα. Δεν το ενέκρινε ο Υπουργός και στο τέλος το Δημόσιο τα έχασε όλα» ανέφερε ο κ. Τζεφεράκος.

Η εξέλιξη της διαδικασίας, σύμφωνα με την προκριθείσα από τον κ. Παπακωνσταντίνου λύση, θα οδηγήσει το Δημόσιο σε «μακρό δικαστικό αγώνα, ο οποίος θα κρατήσει, ίσως πέντε και δέκα χρόνια» ανέφερε ο μάρτυρας. «Σε περίπτωση που η Μονή, ή οι τρίτοι στους οποίους μεταπωλήθηκαν τα οικόπεδα, εκφράσουν την πρόθεση να τα επιστρέψουν, θα οδηγηθούμε σε εφαρμογή της δικής μας πρότασης. Εάν δεν συμβεί αυτό, νομίζω ότι τα δικαστήρια θα καταφύγουν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για να θεωρήσουν πρόκριμα τη δίκη για την κυριότητα των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας, διότι από εκεί θα εξαρτηθεί η εξέλιξη και το κύρος της ανταλλαγής. Και θα υπάρχει και ο φόβος εκδόσεως αντιφατικών αποφάσεων. Διότι, όπως ξέρετε οι αγωγές δεν θα ασκηθούν σε ένα δικαστήριο, αλλά εκεί που θα είναι το κάθε ακίνητο, οπότε θα έχουμε σε πολλά δικαστήρια». Από την άλλη βεβαίως, αν η Μονή ή οι τελικοί αποδέκτες, απέρριπτε την πρόταση, η διεκδίκηση των μη επιστραφέντων οικοπέδων θα ακολουθούσε τη δικαστική οδό, όπως συμβαίνει σήμερα.