Μαζί με την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή, κι άλλα «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικής αυθαιρεσίας έκαναν την εμφάνισή στην πανεργατική διαδήλωση της 11ης Μαΐου. Θυμίζοντας την υπόθεση «πράσινα παπούτσια», της ζαρντινιέρας, του Μάριου Ζέρβα κ.ά., η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται πως προχώρησε στην «εμφύτευση» πλαστών στοιχείων στον 21χρονο συλληφθέντα Φώτη Δήμο.

Ads

Ο Φώτης Δήμος συνελήφθη βίαια από αστυνομικούς των ΜΑΤ στο τέλος της πανεργατικής πορείας, την Τετάρτη 11 Μαΐου. Κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επεισόδια, ότι φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα και κουκούλα, ότι είχε στην κατοχή του σακίδιο με μολότοφ, και πως αντιστάθηκε βίαια κατά τη σύλληψή του.

Οι αυτόπτεις μάρτυρες, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και μια κλήση προς τη μητέρα του, τη στιγμή που υποτίθεται ότι προκαλούσε επεισόδια, αναιρούν τις παραπάνω κατηγορίες και διαψεύδουν τις καταθέσεις των αστυνομικών.

Συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες που ακολουθούν ο Φώτης Δήμος διακρίνεται να φοράει μια απλή ιατρική μάσκα και να μην προβάλει καμία αντίσταση στους αστυνομικούς, ενώ σε αυτές που εμφανίζεται όρθιος και χωρίς χειροπέδες κατά τη σύλληψή του, δε φαίνεται να έχει στην κατοχή του καμία τσάντα.

Ads

Στο tvxs.gr μίλησε μία από τους αυτόπτες μάρτυρες, που έτυχε να βρίσκεται μπροστά στο περιστατικό χωρίς να γνωρίζει από πριν το θύμα της σύλληψης, και η οποία προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία της:

«Βρισκόμουν στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της οδούς Αμερικής, και είδα μια διμοιρία να μεταφέρουν το Φώτη, να τον καθίζουν στο πεζοδρόμιο και να του περνάνε χειροπέδες. Ήταν ήρεμος, δεν έφερε κάποια αντίσταση.

Στη συνέχεια είδα κάποιον άλλο αστυνομικό, που δεν ήταν προηγουμένως στη διμοιρία, να φέρνει μια τσάντα και να την αφήνει πίσω από την πλάτη του Φώτη, ο οποίος δε φάνηκε να το είχε αντιληφθεί. Μετά πάνε να τον σηκώσουν, ανοίγουν την τσάντα, του λένε «τι έχεις εδώ;» και αυτός –τρομερά έκπληκτος- αρχίζει να φωνάζει «δεν είναι δικιά μου, δεν είναι δικιά μου».

Ήταν τελείως σαστισμένος και σε κάποια φάση τον σπρώχνουν προς τον τοίχο, χτυπώντας τον από πίσω. Εκεί υπήρξε βία, τον είχαν κολλήσει στον τοίχο, αλλά αυτός δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, τα είχε χαμένα», τονίζει η αυτόπτης μάρτυρας.

Οι άνδρες των ΜΑΤ τον έσερναν στο δρόμο, τον ξυλοκόπησαν και τον ψέκασαν στο πρόσωπο με χημικά, ενώ η απάντηση ενός στις διαμαρτυρίες του 21χρονου ότι η τσάντα δεν του ανήκει, ήταν μάλλον αφοπλιστική: «Δεν πειράζει. Ένα δωράκι από μας…»!

Μετά τη σύλληψή του, παρά τα προφανή στοιχεία (καταθέσεις, φωτογραφίες, κλπ) που κατατέθηκαν στην ανακρίτρια, η εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκιση του Φώτη Δήμου στις φυλακές Κορυδαλλού, αρνούμενη να δεχτεί ότι οι αστυνομικοί μπορεί να ψεύδονται στις καταθέσεις τους.

Πρόκειται πλέον για δικαστική ρουτίνα, οι κατηγορούμενοι υπό τον «τρομονόμο» και τον «κουκουλονόμο», να κρατούνται επ’ αόριστο μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη να ασχοληθεί με την υπόθεσή τους. Στην περίπτωση του Μάριου Ζέρβα, χρειάστηκαν 45 περίπου ημέρες και αλλεπάλληλες πολιτικές πιέσεις προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην άδικη προφυλάκισή του.

Η οικογένειά του Φώτη Δήμου ζητεί βοήθεια από τυχόν αυτόπτες μάρτυρες, φωτογραφικό υλικό ή βίντεο ή όποιο άλλο στοιχείο μπορεί να βοηθήσει. Τα τηλέφωνα της οικογένειας βρίσκονται στη διάθεση του tvxs για όποιον/α μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία του Φώτη Δήμου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία:

«Στις 11 το πρωί, μαζί με τους Βασ. Αθανασόπουλο, Δημ. Αλεξίου και Δημ. Λάμπρη φύγαμε με το αυτοκίνητο από το Γαλάτσι, το αφήσαμε στην Πανόρμου και μπήκαμε στο Μετρό. Όταν βγήκαμε, πέρναγε η πορεία του ΠΑΜΕ. Κατεβήκαμε τη Σταδίου ψάχνοντας για γνωστούς. Γινόταν χαμός, δεν βρίσκαμε κανέναν. Μπήκαμε στο μπλοκ του κινήματος “Δεν πληρώνω”. Κι ακολουθήσαμε την πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου για να φύγω, πήρα τη μητέρα μου τηλέφωνο για να μην ανησυχεί. Κοίταξα τις αναπάντητες κλήσεις της στο κινητό. Η ώρα ήταν 1.33. Ακούω εκρήξεις. Ένα τεράστιο μπουλούκι αναρχικών κατέβαινε από το Σύνταγμα προς το μέρος μου. Όλοι έτρεχαν. Και πίσω μας τα ΜΑΤ. Φορούσα μια μπλούζα και το παντελόνι της φόρμας. Και μια ιατρική μάσκα κρεμασμένη προληπτικά στο λαιμό. Μπροστά μου ήταν ο Βασ. Αθανασόπουλος. Του δίνω την ταυτότητα, το δίπλωμα, το πάσο και το κλειδί του αυτοκινήτου να μη μου πέσουν.

Ξαφνικά άρχισαν να επιτίθενται τα ΜΑΤ από δεξιά κι αριστερά. Ρίχνοντας πολλά χημικά μέσα στον κόσμο. Πανικοβλήθηκα. Ζαλίστηκα κι έπεσα κάτω. Προσπαθώντας να σηκωθώ έφαγα την πρώτη κλοτσιά από έναν ΜΑΤατζή. Είδα πολλούς επάνω μου, δεν θυμάμαι πόσους. Με χτυπούσαν. Κλοτσιές στο κεφάλι, σ’ όλο το σώμα. Με ψέκαζαν στο πρόσωπο με χημικά. Ο ένας με τραβάει στο πεζοδρόμιο. Ουρλιάζοντας “κάτσε κάτω. Σκάσε. Τα χέρια πίσω”. Μου φόρεσε χειροπέδες. Ένας άλλος κουβαλάει ένα σακίδιο. “Τι είναι αυτό ρε; Για να δούμε ρε τι έχει μέσα”. Απάντησα πως δεν είναι δικό μου. Το άνοιξε. Είχε μολότοφ.

Με σέρνανε στην Πανεπιστημίου μέχρι τα Χαυτεία. Με πετάγανε πάνω στα κολονάκια. Μία ολόκληρη διμοιρία με χτυπούσε βρίζοντας: “Βρομιάρη, μαλάκα, σκάσε. Θα σε γα……. στη φυλακή σκουπίδι”. Επειδή φώναζα ότι δεν είναι δικά μου. Ο ψηλός από δεξιά απαντάει “δεν πειράζει. Ένα δωράκι από μας…”. Στα Χαυτεία περίμενα γονατιστός μέχρι να έρθει το περιπολικό. Όταν με χτυπούσαν θυμάμαι που φώναξε ένας “μην τον ακουμπάτε, κάμερες”.

Βρίσκομαι προφυλακισμένος στη ΓΑΔΑ, στον 7ο όροφο. Ανάμεσα σε κατηγορούμενους για ληστείες και ναρκωτικά. Μας έφεραν όλους μαζί, αλλά κράτησαν μόνο εμένα. Δεν πίστευα ότι μπορεί να μου συμβεί. Είπαν ότι αντιστάθηκα στη σύλληψη, ενώ με κλοτσούσαν στο κεφάλι και με ψέκαζαν. Με κατηγορούν για την ιατρική μάσκα. Και για μια τσάντα με μολότοφ που δεν είναι δική μου.

Εδωσα αίμα για τους αστυνομικούς που χτύπησαν στου Ρέντη. Ένας κολλητός μου είναι ΜΑΤατζής που δούλευε στην πορεία. Και με κατηγορούν ότι πήγα στην πορεία για να τους χτυπήσω. Συνέλαβαν τον πιο άσχετο».

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη σύλληψη του Φώτη Δήμου: