«Έχω κουραστεί να το λέω. Δεν παίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με την προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσιγκτον. Κατηγορηματικά αντίθετος και ο Γάλλος. Η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δεν βοηθά τη χώρα, διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός με το «βλέμμα» στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Στρος Καν μετέφερε στον ίδιο τη θέση ότι αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος. «Δεν το συζητούν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παράλληλα διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του δημόσιου χρέους (δηλαδή εκτός από το δάνειο της τρόικας). «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα», είπε, ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια…

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετέφερε ότι συζητήθηκαν η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης τα οποία όπως είπε εμφανίζονται παρότι το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι απαιτείται χρόνος, τουλάχιστον 18 μήνες, για να υλοποιηθούν οι αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, και υποστήριξε ότι μετά το καλοκαίρι η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές θα βελτιωθεί λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στην Ευρωζώνη.

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», δήλωσε, προσθέτοντας πως, και να σημειωθεί κάποια καθυστέρηση ως προς την πρόσβαση στις αγορές, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESF).

Ads

Ο διευθυντής του ΔΝΤ φέρεται να εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την προσπάθεια η οποία καταβάλλεται έως τώρα, η οποία κατά τη γνώμη του διέρχεται την πιο δύσκολη φάση από πολιτική άποψη. Όπως είπε, τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, καθώς δεν έχουν αρχίσει ακόμη να είναι ορατά τα αποτελέσματα. O ίδιος χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, προέτρεψε εκ νέου να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις και έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων.

Επιμένει και ο Ρομπάι

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει γιγαντιαίες προσπάθειες και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι από τη Γαλλία, μιλώντας σε κοινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού TV5 Monde, του ραδιοφωνικού σταθμού RFI και της εφημερίδας Le Monde.

Επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» και υποστήριξε πως το αποτέλεσμα ενός αντίστοιχου εγχειρήματος «μπορεί να είναι καταστροφικό». «Οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο σημαντικές από τις θετικές», σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι δεν δίνεται «αρκετός χρόνος» στην Ελλάδα ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.