«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε στην Κερατέα ούτε σ΄άλλη περιοχή, αφού και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ανάψει το “πράσινο φως”», τόνισε η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη. Την ίδια στιγμή, στην Κερατέα συνεχίστηκαν την Κυριακή οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, που συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου με τη λεωφόρο Καλυβίων, κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Ads

Παράλληλα, το απόγευμα της Κυριακής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λαυρεωτικής κατά του ΧΥΤΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 19:00 στο άγαλμα Μεταλλωρύχου στην κεντρική πλατεία Λαυρίου, «κατά της κρατικής βίας και τρομοκρατίας» στην Λαυρεωτική.

Από την πλευρά της, η κ. Τζάκρη, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε πως «θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων διότι, εκτός των άλλων, κάνει πράξη ένα σημαντικό μέρος της πράσινης ανάπτυξης και επιλύεται το περιβαλλοντικό πρόβλημα που ακόμα μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 2-3.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ από νέες επενδύσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές απορριμμάτων είναι πραγματικά εθνικής σημασίας από κάθε άποψη».

Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργός, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων το Γραμματικό και η Φυλή στην Αττική, το σχέδιο για την κατασκευή ανάλογων χώρων προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Ads

Κατά τη διετία 2011 – 2012 στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών αναμένονται, επίσης, τα ακόλουθα μεγάλα έργα:

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Αττικής, σε Γραμματικό και Φυλή, προϋπολογισμού σχεδόν 350 εκ. €, που θα επιλύσουν οριστικά το οξύ πρόβλημα διαχείρισης των 2 εκ. τόνων απορριμμάτων, που παράγονται στην Αττική.

* Οι μονάδες επεξεργασίας της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, έργα απολύτως ώριμα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκ. ευρώ.

* Τα έργα των αποκαταστάσεων των χωματερών, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2012, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια και θα φτάσουν στο ύψος των 150 εκ. €, στο σύνολό τους.

* Τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, έργα τα οποία πρόκειται να φτάσουν κοντά στα 70-80 εκ. €.

«Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για να μην ανταποκριθούμε σε αυτή. Με την υλοποίηση του “Καλλικράτη” και το ξεπέρασμα του κατακερματισμού των δήμων, με τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών Φορέων Διαχείρισης, με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την επιστράτευση των πλέον σύγχρονων μορφών υλοποίησης έργων, δουλεύοντας σκληρά και σε καθημερινή βάση η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, όχι απλά να σχεδιάσει, αλλά να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές», επισήμανε η υφυπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών, που ασχολούνται με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, έως σήμερα «οι προσεγγίσεις που ακολουθήθηκαν ήταν σε μεγάλο βαθμό αποσπασματικές και εστίαζαν αποκλειστικά στην κατασκευή δημοσίων έργων και όχι στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα».