Η συμμετοχή μας στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία, ενάντια στα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, δίνει για ακόμη μία φορά τη δυνατότητα στους φίλους του tvxs.gr να αναλάβουν την ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στείλτε με την μορφή σχολίων -ή άρθρων για τα Μέλη Χωρίς Σύνορα- ανταποκρίσεις και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ads

Δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη στην Αθήνα. Στις 11:00, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους στο Πεδίον του Άρεως, και στη συνέχεια σε πορεία μέχρι τη Βουλή. Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσεις για την πορεία έχουν προγραμματιστεί στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:00, στην Καμάρα στις 9:30, στο Άγαλμα Λαμπράκη και στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30. Στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, οι συγκεντρώσεις για την πορεία θα γίνουν στα Εργατικά Κέντρα των δύο πόλεων στις 10:00. Στην Ξάνθη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας επίσης στις 10:00. Στη Μυτιλήνη, στα κεντρικά λύκεια έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 10:30, ενώ την ίδια ώρα θα διεξαχθεί συγκέντρωση στην Πάτρα στην πλατεία Όλγας.

Με δυσκολία γίνονται οι μετακινήσεις, καθώς τα μπλε λεωφορεία, το τραμ, ο Προαστιακός, τα τρένα του ΟΣΕ, τα τρόλεϊ και το Μετρό, θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Ads

Με στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) συμμετέχουν την Πέμπτη, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορήσουν από τις 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ.

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στη γενική κινητοποίηση και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια. Οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες ΑEGEAN και OLYMPIC AIR ανακοίνωσαν θα ματαιώσουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα αυτή, ενώ τροποποιούν την ώρα αναχώρησης σε ορισμένες άλλες πτήσεις, προκειμένου αυτές να μην συμπέσουν με την απεργία.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς, στην απεργία συμμετέχουν τα πληρώματα των πλοίων και οι ναυτεργάτες.

Κλείνει από τη 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 24:00 η διώρυγα της Κορίνθου για την εξυπηρέτηση των πλοίων, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στη γενική απεργία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ. Δίωρη στάση εργασίας, από 10:00 έως 12:00, πραγματοποιούν οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι και στα ΜΜΕ. Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ αποφάσισε να απεργήσει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Ας σημειωθεί ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προανήγγειλε «δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε όλη τη χώρα», καθώς και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Σε σχετική ανακοίνωση, το συνδικάτο αναφέρει ότι «δεν θα γίνουμε αυτόχειρες, ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεών μας».

Στην απεργία μετέχουν επίσης καθηγητές- δάσκαλοι, εφοριακοί, το προσωπικό ασφαλιστικών ταμείων και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων «που αποφάσισε και υλοποιεί η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αντίδραση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης και τη λεηλασία του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων» καλεί τους υπαλλήλους των ΟΤΑ όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία. Κλειστοί παραμένουν και σήμερα οι ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στους Έλληνες εργαζόμενους

Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ζήτησε να αποφασιστεί άμεσα Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές περιορισμού του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις των μέτρων είναι πανομοιότυπες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Άρα απαιτείται κοινή δράση και οργάνωση ταυτόχρονων και κοινών απεργιακών αγώνων σε όλη την Ευρώπη. Η θεολογία που αναπτύσσεται επί της συνταγής των μέτρων στην Ελλάδα είναι εισαγόμενη και στοχεύει να εξαχθεί και πάλι προς τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, προκειμένου να δρομολογηθούν ανατροπές στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα» τόνισε ο κ. Παπασπύρος.