Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι θέμα του μνημονίου αλλά αφορά πρωτοβουλία της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Ακόμα, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον κ. Παπακωνσταντίνου να διαμορφώσει ένα γενικό πλαίσιο αρχών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και κατόπιν μαζί με τον αντιπρόεδρο Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να υπάρξει συνεργασία με τα υπουργεία στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τέτοια επαγγέλματα.

Ads

Στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκαν επί τάπητος τα εξής πέντε νομοσχέδια:

1. Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Παιδείας
2. Αναδιοργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών του υπουργείου Δικαιοσύνης
3. Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
4. Ενσωμάτωση Οδηγίας INSPIRE, του υπουργείου Περιβάλλοντος
5. Άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων, του υπουργείου Οικονομίας

Όσον αφορά στα κλειστά επαγγέλματα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως το άνοιγμά τους «βοηθά το νέο άνθρωπο, ανοίγει την αγορά, ανοίγει τη δυνατότητα για καλύτερες υπηρεσίες, ανοίγει τις δυνατότητες για φτηνότερες υπηρεσίες, ουσιαστικά ανοίγει τις δυνατότητες για ανάπτυξη».

Ads

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «θα είναι μία δύσκολη χρονιά το 2011», ενώ αναφερόμενος στις τομές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, έκανε λόγο για «επανάσταση του αυτονόητου που έλειπε από τη χώρα» και υπογράμμισε ότι «οι θυσίες που γίνονται σήμερα και που στο παρελθόν δεν είχαν ανάλογο αντίκρισμα, σήμερα πιάνουν τόπο. Ανακτούμε και πάλι, και αυτό ήταν και μέριμνά μας από το 1974 ως Κίνημα, την ανεξαρτησία μας ως χώρα».

Όσον αφορά στο Μνημόνιο, τόνισε ότι «μπορεί το Μνημόνιο να έχει πτυχές που περιόρισαν τις κινήσεις μας, από την άλλη μεριά όμως, αυτά τα οποία κάνουμε, δεν είναι λόγω Μνημονίου. Οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε δεν είναι λόγω του Μνημονίου. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί πολλές φορές είναι εύκολο είτε κι εμείς να συρθούμε, είτε και η δημοσιογραφία να σύρεται σε αυτή τη λογική και να μπούμε σε μια παθητική στάση, που συνοψίζεται στην έκφραση “εφόσον το λέει το Μνημόνιο, αυτό κάνουμε».

Αναφερόμενος στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, μίλησε για «πολιτικό κατεστημένο δυνάμεων κάτω από την ταμπέλα είτε του προοδευτικού είτε του φιλολαϊκού, είτε από την Δεξιά, είτε από την παραδοσιακή Αριστερά», αναφέρθηκε στις «πιο συντηρητικές δυνάμεις της χώρας» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει τις μεγάλες αλλαγές πολλές φορές χωρίς την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί ενόψει της ΔΕΘ υπουργικό συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη που θα ασχοληθεί όχι μόνο με τα θέματα της Βορείου Ελλάδος αλλά και με την ατζέντα που θα έχει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην ΔΕΘ είπε ότι «η παρουσία μας εκεί πρέπει να είναι ουσιαστική, χωρίς τις “φανφάρες” που βλέπαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συζητήθηκε στο υπουργικό, παρουσιάστηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνέντευξη Τύπου, και μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης.