Το 20% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται να πουληθεί σε επενδυτές στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ άλλο ένα 20% θα πουληθεί στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Δ.Σ. και CEO της τράπεζας, Ομέρ Αράς. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα άμεσο σχέδιο για εξαγορά ή συγχώνευση με άλλη τράπεζα.

Ads

«Ένα τμήμα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας μέσω διάθεσης μετοχών θα αξιοποιηθεί για την αύξηση του κεφαλαίου της Finansbank, πράγμα που θα στηρίξει την ανάπτυξη της τράπεζάς μας στο άμεσο μέλλον» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αρά. «Η πώληση των μετοχών θα γίνει μετά τη σχετική άδεια και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, με διάθεση σε επενδυτές στο εσωτερικό και το εξωτερικό» προσθέτει.

Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ο κ. Αράς αναφέρει ότι «μετά την πώληση μετοχών εκ μέρους της Εθνικής, στόχος είναι να ελέγχει η Εθνική τουλάχιστο το 75% των μετοχών της Finansbank».

«Στόχος είναι η πώληση των μετοχών να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τέταρτου του 2011» σημειώνεται, επίσης, στη σχετική ανακοίνωση.

Ads

Αργότερα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε πως «Δεν έχουμε άμεσα σχέδια για συγχώνευση ή εξαγορά. Δεν συζητούμε με άλλες τράπεζες», διαψεύδοντας τα σενάρια που πυροδότησαν στην αγορά τα σχέδια της τράπεζας για την ενίσχυση των κεφαλαίων της με 2,8 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη συμμετοχή στην τουρκική τράπεζα Finansbank, τόνισε ότι η ΕΤΕ δεν θέλει να την πωλήσει εξολοκλήρου, ενώ η πώληση του 20% εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. «Δεν πουλάμε τη Finansbank, πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή την οποία και θα διατηρήσουμε, σε μία οικονομία που εμφανίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη» επισήμανε.