Με την αγόρευση του συνήγορου πολιτικής αγωγής συνεχίζεται σήμερα η δίκη των δυο ειδικών φρουρών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Δίκη μέσα από την οποία περνάει η ιστορία, δίκη που γράφει ιστορία, δίκη που ανήκει στην ιστορία», χαρακτήρισε τη δίκη των δύο ειδικών φρουρών ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά την αγόρευσή του.

Ads

Παραλληλίζοντας τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με αρχαία τραγωδία καθώς «φέρει όλα τα στοιχεία της, την πλοκή, την κορύφωση αλλά και την ύβριν», αλλά και με τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά τη δεκαετία του ’80, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας την καταδίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη.

«Η δολοφονία του Αλέξανδρου ως ιστορικό γεγονός και αντικείμενο δικαστικής αποτίμησης θέτει όλα τα πανανθρώπινα ερωτήματα: η ζωή και ο θάνατος, το δίκαιο και το άδικο, ο νόμος και η βαρβαρότητα, η λογική και το παράλογο, η ευαισθησία και η χυδαιότητα».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στους κατηγορούμενους ειδικούς φρουρούς, ήταν λάβρος. «Ενα 15χρονο παιδί δολοφονήθηκε την ώρα που μπουμπούκιαζε η ζωή του. Γιατί απέναντί του πήγαν γυρεύοντας και στάθηκαν αποφασισμένοι να πυροβολήσουν οι κατηγορούμενοι, για να δείξουν την ωμή υπεροχή της ένοπλης εξουσίας. Για να εκτονώσουν με τον θάνατο τον θυμό, την αψίκορη ιδιοσυγκρασία τους, αυτή που εκδηλώθηκε αμέσως πριν από το έγκλημα με πρωτοφανείς ύβρεις εναντίον των παιδιών…».

Ads

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αλέξανδρου και σε μία ανατριχιαστική σύμπτωση που έχει καταγραφεί στο τετράδιό του. «Δεν φαντάστηκε ποτέ όταν στο τετράδιό του έγραφε σχόλια για “Το τραγούδι του νεκρού αδελφού”, του αδελφού που απευθύνεται στην αδελφή του Αρετή, ότι σήμερα στο δικαστήριό σας η αδελφή του, Αρετή και αυτή, θα άκουγε για τον νεκρό της αδελφό… Ο Αλέξανδρος ζούσε με την ελπίδα ότι θα περάσει από όλα τα στάδια της ζωής, όπως έγραψε στην τελευταία του έκθεση».

Η δίκη συνεχίζεται.