Την Κυριακή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσε στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου, Δημήτρη Σιούφα, την τελική του πρόταση για τον τρόπο εκλογής προέδρου, ζητώντας να τροποποιηθεί το καταστατικό του κόμματος προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ψήφου και στους φίλους της ΝΔ, οι οποίοι δεν θα υποχρεώνονται να εγγραφούν ως μέλη.

Ads

«Η ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινάει από την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου από την πλατιά κοινωνική βάση της παράταξης. Αυτό θα σηματοδοτήσει και το δημόσιο διάλογο για τη νέα οργάνωση και την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας. Οτιδήποτε άλλο χωρίς αυτή την προϋπόθεση, που θα ανοίξει τον δρόμο των πολιτών, που πρόσκεινται στις αρχές και την ιδεολογία της παράταξης, θα έχει μόνο θεωρητική αξία», δήλωσε σχετικά.

Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται ότι ο ίδιος δεν φέρει αντίρρηση στη συγκεκριμένη πρόταση, αν και οι 4 υποψήφιοι έχουν δεσμευτεί σε άλλο περιεχόμενο. Ισχύουν τα συμφωνηθέντα, διαμηνύουν συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με επιστολή του στο Δημήτρη Σιούφα, ζητά να επιτραπεί σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να προσέλθει και να ψηφίσει για το νέο πρόεδρο της ΝΔ, έως και την ημέρα των εκλογών και καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Επιπλέον, πρότεινε να διασφαλιστεί -στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου- η συμμετοχή των αποδήμων και η δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους.

Ads

Ο ίδιος, μιλώντας την Κυριακή στο Mega, σημείωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στο ενδεχόμενο δεύτερου εκλογικού γύρου. «Έχετε δίκιο. Είμαι πολύ κοντά στον ελληνικό λαό», δήλωσε, ερωτηθείς αν είναι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά.

Νέες δημοσκοπήσεις για τη διαδοχή

Από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με έρευνα της MARC για το Έθνος της Κυριακής, η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 33,5%, ο Αντ. Σαμαράς 30,1%, ο Δημ. Αβραμόπουλος 17,3% και ο Παν. Ψωμιάδης 10,4%. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη λαμβάνει 35,2%, ο Αντ. Σαμαράς 26,8%, ο Δημ. Αβραμόπουλος 18,1% και ο Παν. Ψωμιάδης 9,7%.

Στο δεύτερο γύρο, από εκείνους οι οποίοι θα ψηφίσουν σίγουρα, η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει 48% και ο Αντ. Σαμαράς 42,2%. Στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη κερδίζει 51,6% και ο Αντ. Σαμαράς 40,4%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, οι ψηφοφόροι της ΝΔ κρίνουν καταλληλότερη διάδοχο επίσης τη Ντ. Μπακογιάννη (34%). Ακολουθούν ο Αντ. Σαμαράς (16%), ο Δημ. Αβραμόπουλος (12%) και ο Παν. Ψωμιάδης (6%). Παράλληλα, μόνο 4 στους 10 πολίτες (38%) δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στη ΝΔ.

Στην έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύεται στη Free Sunday, η Ντ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό προτίμησης 37,9%. Ακολουθούν οι Αντ. Σαμαράς με 29,1%, Δημ. Αβραμόπουλος με 12,5% και ο Παν. Ψωμιάδης με ποσοστό 9%.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή, το προβάδισμα της Ντ. Μπακογιάννη από τον Αντ. Σαμαρά είναι μικρή: 35,8% έναντι 34%.

Στο γκάλοπ της VPRC για τα «Επίκαιρα», η Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζεται καταλληλότερη να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 52%. Ακολουθεί δεύτερος ο Αντώνης Σαμαράς με 17%.

Περιοδείες και δεσμεύσεις

Μιλώντας ενώπιον μελών των νομαρχιακών συνελεύσεων της ΝΔ στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, η Ντόρα Μπακογιάννη δεσμεύθηκε για τη διασφάλιση της ενότητας και της ομοψυχίας στο κόμμα. Ταυτόχρονα, επέκρινε εκείνους που βάλλουν κατά του Κώστα Καραμανλή: «Δεν είναι δεοντολογικό 15 μέρες μετά τις εκλογές να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι χθες έλεγες ‘ζήτω’».

Από τη Μεσσηνία, ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε τη σημασία της εκλογής του προέδρου από τη βάση της παράταξης, απευθύνοντας έκκληση στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να επιστρέψουν και να συνδράμουν στην εκλογική διαδικασία. Σε συνέντευξη στη Free Sunday, υπόσχεται ότι μπορεί να ενώσει το κόμμα, να ανανεώσει την ιδεολογική του ταυτότητα, να διευρύνει τη ΝΔ προς όλες τις κατευθύνσεις και να κερδίσει την εξουσία.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στη Real News, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κανέναν συνυποψήφιο στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου.