Εκατόν δεκατέσσερις άδειες για αξονικούς τομογράφους δόθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τετραετία 2005-2009, με τις 106 από αυτές να αφορούν ιδιωτικές κλινικές ενώ, μόλις 8 από αυτές δόθηκαν σε δημόσια νοσηλευτήρια. Τη μερίδα του λέοντος στην προμήθεια των τομογράφων έχει και πάλι η Siemens…

Ads

Ενώ την τετραετία 2001-2004 η κυβέρνηση χορήγησε μόλις 12 άδειες για αξονικούς τομογράφους σε δημόσια νοσοκομεία και 6 σε ιδιωτικά, την επόμενη, επί Νέας Δημοκρατίας και υπουργείας Νικήτα Κακλαμάνη, οι αριθμοί πολλαπλασιάζονται και οι ισορροπίες ανατρέπονται: 106 άδειες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και μόλις 8 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έτσι, ενώ κατά την τετραετία 2001-2004 η σχέση παροχής άδειας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων κλινικών ήταν 1 προς 2, την επόμενη τετραετία η σχέση ανατρέπεται ριζικά: 28 προς 2, υπέρ του ιδιωτικού τομέα! Η ανατροπή αυτή φυσικά μεταφράστηκε σε τεράστιες απώλειες εσόδων για τα ταμεία και τα νοσοκομεία και αντιστοίχως κέρδη του ιδιωτικού τομέα.

Το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας των εξαιρετικά ακριβών μηχανημάτων έχει και σε αυτή την περίπτωση η Siemens, η οποία στους αξονικούς τομογράφους είχε το 34%, ενώ στους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους η γερμανική πολυεθνική έχει ποσοστό 59%! Επιπλέον, εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στην τιμή που καταβλήθηκε από τα διάφορα δημόσια νοσοκομεία που αγόρασαν τομογράφους την τελευταία εξαετία, ενώ επρόκειτο τα ίδια ακριβώς μηχανήματα. Στην προμήθεια δεν εφαρμόστηκε καμία λογική και στην κατανομή των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να αφθονούν στο κέντρο της χώρας αλλά να απουσιάζουν κραυγαλέα από την περιφέρεια.

Ads

Για το θέμα έχει ενημερωθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία ζήτησε διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης και πλέον θεωρείται βέβαιη η παραπομπή των σχετικών φακέλων στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: Έθνος