Ως «απαράδεκτη» καταγγέλλει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι τη «θλιβερή για την ελληνική δικαιοσύνη» εξέλιξη στη δίκη του αστυνομικού Χρήστου Ευθυμίου που κατηγορείται για κακουργηματικά βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ δύο νέων, του Ιωάννη Παπακώστα και του Γεώργιου Σιδηρόπουλου, τον Αύγουστο 2002, στον Ασπρόπυργο. Σήμερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ανέβαλε εκ νέου την υπόθεση, μετά από 15 συνεδριάσεις, για τις 2 Φεβρουαρίου 2011, 8,5 χρόνια μετά το γεγονός!

Ads

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, «Ουσιαστικά μέχρι και σήμερα το ΜΟΔ έκανε μόνο τρεις πλήρεις συνεδριάσεις και τρεις σύντομες συνεδριάσεις. Τις υπόλοιπες εννέα συνεδριάσεις το ΜΟΔ Αθηνών αδυνατούσε να συνεδριάσει κυρίως γιατί και οι δυο δικηγόροι του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας και Βασιλική Πανταζή, είναι ταυτόχρονα δικηγόροι του Επαμεινώνδα Κορκονέα που δικάζεται για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας. Παρά το ότι το ΜΟΔ Άμφισσας γνώριζε τις δικάσιμες του ΜΟΔ Αθηνών όριζε συστηματικά δικάσιμες την ίδια ημέρα και επί πλέον με ψευδείς βεβαιώσεις ενημέρωνε το ΜΟΔ Αθηνών πως επρόκειτο να δικάζει κάθε εργάσιμη ημέρα με αποτέλεσμα το ΜΟΔ Αθηνών να μην μπορεί να δικάσει τη δική του υπόθεση. Απλή ανάγνωση του δικαστικού ρεπορτάζ αποδεικνύει για παράδειγμα πως ούτε στις 21 Απριλίου 2010 ούτε στις 30 Απριλίου 2010 το ΜΟΔ Άμφισσας συνεδρίασε, αντίθετα με την ψευδή βεβαίωση που εξέδωσε. Παράλληλα η δεύτερη βεβαίωση του ΜΟΔ Άμφισσας δεν αναφέρει πως συνεδρίασε στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2010 όπως είχε προαναγγείλει η πρώτη βεβαίωση! Δυστυχώς, δύο δικαστίνες και δύο ένορκοι του ΜΟΔ Αθηνών αποφάσισαν σήμερα να σταματήσουν τη δίκη αναβάλλοντάς τη για τις 2 Φεβρουαρίου 2011, κατά παράβαση του Άρθρου 349 ΚΠΔ που απαγορεύει τρίτη αναβολή σε μια δίκη: η δίκη για τα βασανιστήρια είχε ήδη αναβληθεί στις 7 Ιανουαρίου 2008 και στις 17 Δεκεμβρίου 2008, και τις δύο φορές λόγω κωλύματος του δικηγόρου Αλέξη Κούγια. Αντίθετα, η Πρόεδρος του δικαστηρίου και άλλοι δύο ένορκοι μειοψήφησαν αφού ήθελαν να διακοπεί η δίκη σε νέα ημερομηνία ώστε να ολοκληρωθεί».

Τα θύματα έδωσαν εντολή στο ΕΠΣΕ να προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβίαση των Άρθρων 6.1 (δίκαιη δίκη μέσα σε εύλογο χρόνο) και 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της ΕΣΔΑ, «αφού είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή δίκη μετά από οκτώμισι χρόνια (Αύγουστος 2002 – Φεβρουάριος 2011)», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. δικάσει το ΜΟΔ Αθηνών. Εξ αντικειμένου, προκύπτει πως η ηγεσία της δικαιοσύνης αδιαφόρησε για τη δίκη στο ΜΟΔ Αθηνών.