Ως εχθρικό προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη χαρακτηρίζεται το φορολογικό πλαίσιο από εκπροσώπους της αγοράς και των τραπεζών, οι οποίοι αντιδρούν για το αυστηρό πλέγμα των ποινικών κυρώσεων. ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν λόγο για «σοβαρά προβλήματα νομιμότητας» που εντοπίζονται σε αρκετές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και ζητούν την επανεξέταση του. Χαρακτηρίζουν δε, το νομοσχέδιο «απαρχαιωμένο, φορομπηχτικό και αντιαναπτυξιακό».

Ads

Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ότι προβλήματα νομιμότητας εντοπίζονται στα ακόλουθα σημεία:

  • Υπερεξουσία επιτελικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών να διατάσσουν φορολογικούς επανελέγχους και να εκδίδουν προσωρινές πράξεις προσδιορισμού ΦΠΑ βάσει στατιστικών στοιχείων.
  • Λειτουργία του νέου θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα χωρίς προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του.
  • Απαλλαγή από τη φορολογία των κερδών από πώληση μετοχών των αλλοδαπών νομικών προσώπων που έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα ημεδαπά.
  • Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης στην περίπτωση προσφυγής από 25% σε 50%.
  • Καθορισμός κατώτατου ορίου προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης καπνικών προϊόντων

Κριτική στο φορολογικό, έκανε σήμερα και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, χαρακτηρίζοντας το σχετικό μηχανισμό «ξεπερασμένο» ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος θεωρεί εκ προοιμίου τις επιχειρήσεις φοροφυγάδες.

Εν τω μεταξύ, πτώση των εσόδων έως και 20% στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου διαπιστώθηκε στη μαραθώνια σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά με τους επικεφαλής των 30 μεγαλύτερων εφοριών, όπου δόθηκαν εντολές για ένταση των ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο θα μπουν κατ’ αρχήν όσοι αγνόησαν τα σημειώματα της περαίωσης, καθώς και όσοι δεν δικαιούνταν λόγω υψηλού τζίρου να υπαχθούν στη διαδικασία, οι οποίοι με βάση ειδικά κριτήρια που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, θα κληθούν για έλεγχο με συνοπτικές διαδικασίες. Έμφαση θα δοθεί, επίσης, στους ελέγχους για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ, όπως και για την έκδοση αποδείξεων.

Ads

Επιπλέον, οι έφοροι έλαβαν εντολή να οργανώσουν τάχιστα τα δικαστικά τους τμήματα, αναλαμβάνοντας μάλιστα προσωπική ευθύνη ως προς την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εισηγήσεις για τη παροχή νέων κινήτρων προς τους οφειλέτες εν είδει ρύθμισης, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα εν λόγω έσοδα.