Περισσότερα χρήματα για τη συντήρησή του παρά για τις υπηρεσίες του ξοδεύει ο ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιτζή, ο οποίος σε έκθεσή του χαρακτηρίζει «ανορθολογικό» το μοντέλο διοίκησης. Ενδεικτικό είναι ότι ο οργανισμός πλήρωνε πάνω από 400.000 το χρόνο σε κινητά και τεράστια ποσά σε ξενοδόχους, για φιλοξενία ασθενών έπειτα από προφορικές συμφωνίες.

Ads

Στη σημερινή παρουσίαση της έκθεσης ελέγχου του Οργανισμού ο Λ. Ρακιντζής τόνισε πως «απορροφά περισσότερους πόρους για τη συντήρησή του, παρά για τις υπηρεσίες που προσφέρει» και πως μόνο τα χρέη του ανέρχονται σε 37,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο έλεγχος των ετών 2008-2009, έδειξε αυξημένες δαπάνες μισθών, προνόμια για το προσωπικό όπως ετήσια ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης του συλλόγου εργαζομένων σε ποσοστό 1% του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού και γενικότερη ευχέρεια καταβολής υπερωριών και αμοιβών σε επιτροπές. Επιπλέον έπειτα από προφορικές συμφωνίες με ξενοδόχους, ξοδεύτηκαν 883.760 από το 2007 έως το 2010 για τη φιλοξενία 42 θεραπευομένων και ποσά άνω των 400.000 ευρώ το χρόνο για κινητά. Επίσης σημειώθηκε σπατάλη ύψους 6% του προϋπολογισμού για απασχόληση προσωπικού μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης και συνεργασία με ελεύθερους επαγγελματίες για ανάγκες που θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα τμήματα.

Η έκθεση προτείνει τη σύσταση ομάδας εσωτερικού ελέγχου του ΟΚΑΝΑ, καθώς και συγκεκριμένη πρόταση για τη μείωση της λίστας αναμονής. Επιπλέον οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης προτείνουν την απονομή επαίνου στον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων ατόμων, καθώς «το κοινωνικό έργο που επιτελεί είναι δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με το υφιστάμενο προσωπικό και την κτιριακή υποδομή». Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ κάνουν λόγο για ανακρίβειες και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα τους.

Ads