Αλλαγές στη σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησης» ανακοινώνουν στη Ρηγίλλης. Για ενωτικό σχήμα, χωρίς αποκλεισμούς και με νικηφόρα προοπτική, κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Στη θέση του τομεάρχη Εξωτερικών μεταφέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τον οποίο αντικαθιστά ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου, Γιάννης Μιχελάκης. Στα θέματα Παιδείας αξιοποιείται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ads

Ο «ανασχηματισμός» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι έχει αποφασιστεί κυρίως με βάση δύο κριτήρια: α) το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών β) τις διεργασίες στο νέο κόμμα της τέως υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη.

Όπως όλα δείχνουν, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αναλαμβάνει τον τομέα των Εξωτερικών. Στη θέση του εκπρόσωπου Τύπου τον αντικαθιστά ο διευθυντής της εφημερίδας, Ελεύθερος Τύπος, Γιάννης Μιχελάκης (παραμένει αναπληρώτρια η Βασιλική Τζότζολα). Αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών ορίζεται ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες εκλογές, Κώστας Γκιουλέκας. Νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως επικεφαλής ευρύτερων κύκλων αρμοδιοτήτων. Τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων διατηρούν οι Κώστας Μαρκόπουλος και Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ads

Επανερχόμενος στο προσκήνιο, στον τομέα της Παιδείας τοποθετείται ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο Σίμος Κεδίκογλου, φερόμενος ανάμεσα στους υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη, αναλαμβάνει το νέο «χαρτοφυλάκιο» με αντικείμενο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη θέση του τομεάρχη Άμυνας τοποθετείται ο Μαργαρίτης Τζίμας και τομεάρχης Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης. Τις Μεταφορές αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και την Ενέργεια ο Σταύρος Καλαφάτης. Παραμένουν στο οικονομικό επιτελείο οι Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, και στον τομέα Περιβάλλοντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τομεάρχης Υγείας ορίζεται ο Θανάσης Γιαννόπουλος, με αναπληρωτή το Γεράσιμο Γιακουμάτο. Τομεάρχης Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Κώστας Τζαβάρας, και αναπληρωτής ο Κώστας Καραγκούνης.

Στον τομέα Εσωτερικών παραμένει ο Χρήστος Ζώης, με αναπληρωτές τους Βαγιωνά και Αποστολάκο. Στα Δημόσια Έργα τοποθετείται ο Σταύρος Καλογιάννης.

Επίσης, αναλαμβάνουν τους τομείς: Προστασίας του Πολίτη ο Θανάσης Νάκος, Εργασίας ο Νίκος Νικολόπουλος (αναπληρωτές Θ.Καράογλου, Κ. Πουπάκης), Εμπορικής Ναυτιλίας ο Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης ο Μιχάλης Κασαπίδης και Πολιτισμού ο Θανάσης Δαβάκης.