Είναι η χαρακτηριστική έκκληση 50χρονης η οποία θέλησε να εκφραστεί την ώρα που ήταν σε εξέλιξη δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εκεί που καταγράφεται μία από τις πιο ακραίες εκδοχές της κρίσης, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Πειραιώς. Τουλάχιστον 3,5 χιλιάδες γεύματα διανέμονται καθημερινά στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων της πρωτεύουσας, από την Αρχιεπισκοπή και το δήμο Αθηναίων.

Ads

Η ουρά εκτεινόταν σε πολλά μέτρα αλλά το συνωστισμένο πλήθος περίμενε υπομονετικά. Προφανώς δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς υπάρχουν τόσο μετανάστες όσο και Έλληνες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα προς το ζην.

Εκτιμάται ότι η προσέλευση στα συσσίτια της Εκκλησίας και του Δήμου είναι αυξημένη εφέτος κατά τουλάχιστον 20%, καθώς έχουν προστεθεί και επιπλέον κατηγορίες ανέργων και οικογενειών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Αρχιεπισκοπής επιβεβαιώνει ότι τους τελευταίους μήνες αυξάνονται οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι ζητούν να συμμετάσχουν στα συσσίτια (τρία σε καθημερινή βάση από την Εκκλησία και το Δήμο).

Ads

Γενικότερα, μέσω των ενοριακών κέντρων της Αρχιεπισκοπής διανέμονται καθημερινά 10.400 γεύματα. Ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να παρέχει 300.000 μερίδες φαγητού για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εξού και η πρόσφατη συμβολική επίσκεψη στο ΚΥΑΔΑ του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Γιάννη Σπανουδάκη.

Από εκεί, μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Αισθανόμαστε ότι οι οικονομικές δυνατότητες της Αρχιεπισκοπής έχουν πια λυγίσει και γι’ αυτό η συμπαράσταση δεν αποτελεί απλώς βοήθεια αλλά προτροπή για να συνεχίσουμε».

Οι πεινασμένοι αυξάνονται, η Εκκλησία δηλώνει οικονομική αδυναμία και η πολιτεία δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί τις εντεινόμενες επιπτώσεις της κρίσης, την ώρα που κάποιοι εν έτει 2011 ζητούν «ένα πιάτο φαγητό μόνο, τίποτ’ άλλο…».