Ως «έγκλημα διαφθοράς», που κόστισε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τεράστια ποσά, χαρακτήρισε την υπόθεση Siemens, o πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της βουλής που την διερεύνησε, ο βουλευτής Σήφης Βαλυράκης και πρόεδρος της εξεταστικής για τη Siemens.

Ads

«Αυτό το σκάνδαλο, αυτό το έγκλημα, είναι ένα έγκλημα διαφθοράς που κόστισε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια τεράστια ποσά. Και δεν είναι κανείς υπεύθυνος;», δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου στα Χανιά. «Η εξεταστική επιτροπή δεν έχει δυνατότητες να φυλακίσει, να συλλαμβάνει, να ανακρίνει. Έχει συγκεκριμένες δυνατότητες που προκύπτουν από το σύνταγμα, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον κανονισμό της βουλής και δεν μπορεί να φύγει από αυτά. Είναι θα έλεγα μια πρώτη, ένορκη εξέταση, κάτι σαν ΕΔΕ», τόνισε.

Παράλληλα, ο Σήφης Βαλυράκης δήλωσε ότι «το πόρισμα είναι ένα. Η επιτροπή της Siemens έδωσε ένα πόρισμα, δεν έδωσε πολλά πορίσματα. Στο πόρισμα αυτό, υπάρχουν πολλές ομοφωνίες. Υπάρχουν 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές».

Τέλος, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής απάντησε και στον βουλευτή Χανίων, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το πόρισμα για την υπόθεση Siemens ως ένα «άθλιο κείμενο». «Μια που αναφέρονται τα ονόματα, όσων αναφέρονται, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν το όνομα τους και τη θέση τους. Ο κ. Μαρκογιαννάκης θα έπρεπε να έχει μεγάλη αντίρρηση αν η επιτροπή δεν εισηγείτο την παραπέρα διερεύνηση για κάποια ονόματα μεταξύ των οποίων και το δικό του. Γιατί δεν θα είχε τη δυνατότητα να αποδείξει την ενδεχομένη αθωότητα του», δήλωσε ο Σήφης Βαλυράκης.

Ads