Τέλος στη κατανάλωση κρέατος από σκύλους και γάτες σκοπεύουν να βάλουν οι Κινέζοι βουλευτές ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο κατά της κακοποίησης των ζώων. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση κρέατος σκύλου ή γάτας είναι διαδεδομένη στην Κίνα, επειδή υποτίθεται ότι βοηθάει στη διατήρηση της καλής θερμοκρασίας στο σώμα.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο ύψους 5.000 γουάν (500
ευρώ) και μέχρι 15 ημέρες φυλάκισης στους Κινέζους, οι οποίοι θα καταναλώσουν κρέας από σκύλο ή γάτα, ενώ στις «οργανώσεις» που εμπλέκονται σε αυτή την αρχαία πρακτική θα επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 μέχρι 50.000 γουάν.

Σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, όπως την Peixian κομητεία στη νοτιοανατολική επαρχία Jiangsu, στην οποία ζούσε, πριν από 2.000 χρόνια ένας αυτοκράτορας, που αρεσκόταν στο κρέας του σκύλου, πραγματοποιείται εκτροφή σκύλων, τόσο για την κάλυψη διατροφικών αναγκών, όσο και για την χρήση της γούνας τους.

«Είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες για να περάσει αυτός ο νόμος. Ακούω πολλούς να λένε ότι δεν πρέπει να τρώμε κρέας σκύλου, αλλά στην Guizhou είναι ένα διάσημο και παραδοσιακό πιάτο», δηλώνει ένας υπάλληλος στο Wan Family Dog Meat Restaurant, στην επαρχία Guizhou. «Ο σκύλος είναι πιο φτηνός από το χοιρινό ή το μοσχάρι», σημειώνει και διευκρινίζει ότι «το στιφάδο με σκύλο είναι από τα πλέον δημοφιλή και ακριβά πιάτα, καθώς κοστίζει 68 γουάν. Ένα συνηθισμένο πιάτο με χοιρινό ή μοσχάρι κοστίζει περίπου 30 με 40 γουάν».

Ads

Τα τελευταία χρόνια το κρέας σκύλου συνιστάται και από τους γιατρούς καθώς είναι υψηλό σε πρωτεΐνες και λίπος και βοηθάει στη καλή λειτουργία των νεφρών, στην τόνωση αλλά και είναι και αφροδισιακό για τους άντρες.

Η γάτα ωστόσο, φαίνεται να είναι λιγότερο δημοφιλής και η απαγόρευση της δεν πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις. Οι Κινέζοι αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος γάτας, καθώς επικρατεί ο θρύλος ότι η γάτα θα επιστρέψει για να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο στη νότια επαρχία Guangdong δεν φοβούνται τους θρύλους. Μία από τις πιο γνωστές ρήσεις της περιοχής είναι ότι «εδώ τρώμε τα πάντα εκτός από την μητέρα και τον πατέρα μας». Χαρακτηριστικό είναι ότι το πλέον δημοφιλές πιάτο της Guangdong, το οποίο αποκαλείται «Τίγρης και Δράκος», είναι στιφάδο γάτας και φιδιού με διάφορα μπαχαρικά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες αγωνίζονται κατά της κατανάλωσης κρέατος από γάτα και σκύλο, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και οργανώνοντας διάφορες εκστρατείες, ώστε να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων.