Βάσει των πρώτων ελέγχων του ΕΦΕΤ δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα με διοξίνες προϊόντα, την ώρα που εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα.

Ads

Όπως διαπιστώνεται από τους ελέγχους σε κεντρικές εισαγωγικές αποθήκες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, το επίμαχο διάστημα δεν έχουν γίνει εισαγωγές από τη Γερμανία, ωστόσο για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο, ο ΕΦΕΤ προχώρησε και στη δειγματοληψία πρώτων υλών που προέρχονται από τη Γερμανία, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα ξεκίνησε η δειγματοληψία από σούπερ μάρκετ και αποθήκες όλης της Ελλάδας.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιώργος Νυχάς, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει, με βάση και την ενημέρωση των γερμανικών αρχών, εισαγωγή προβληματικών παρτίδων στη χώρα μας.

Όπως επίσης έγινε γνωστό από τον προϊστάμενο του εργαστηρίου ανάλυσης διοξινών του «Δημόκριτου» Λεόντιο Λεοντιάδη, ήδη από τον ΕΦΕΤ έχουν σταλεί τα πρώτα δείγματα από πρώτες ύλες (χοιρινά, γαλοπούλες και κοτόπουλα).

Ads

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα εργαστήρια θα είναι έτοιμα σε περίπου δύο εβδομάδες καθώς όπως εξήγησε ο κ. Λεοντιάδης, «οι έλεγχοι είναι περίπλοκοι, διότι για να διαπιστωθεί η ύπαρξη διοξινών ελέγχονται περίπου 29 διαφορετικές ενώσεις».

Όσο για τους ελέγχους παραγώγων και άλλων προϊόντων ο κ. Λεοντιάδης, τόνισε ότι κάτι δεν είναι εύκολο, αλλά και ούτε απαραίτητο, καθώς η αραίωση που γίνεται στις πρώτες ύλες για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα είναι τόσο μεγάλη, ώστε η ανίχνευση διοξινών καθίσταται σχεδόν ανέφικτη. Γι αυτό πρόσθεσε, και οι έλεγχοι γίνονται μόνο στις πρώτες ύλες.