Την απόσυρση του Οδηγού Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα στα ζωικά προϊόντα απαιτεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι η εταιρεία κίνησε τη νομική διαδικασία, επειδή κατετάγη στην προτελευταία θέση της αξιολόγησης. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα γίνει τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.

Ads

H Greenpeace με δελτίο τύπου αναφέρει τα ακόλουθα για την υπόθεση:

Στην τρέχουσα έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών για τα μεταλλαγμένα(1) (Α εξάμηνο 2011), η ΔΕΛΤΑ σύμφωνα με τις έγγραφες δηλώσεις της, κατατάχθηκε στην προτελευταία θέση στην κατάταξη του Οδηγού Καταναλωτών. Η κατάταξη προέκυψε βάσει τεσσάρων κριτηρίων αξιολόγησης(2) που είναι για όλες τις εταιρείες κοινά, όπως και ο τρόπος αξιολόγησής τους, ενώ γνωστοποιούνται στις εταιρίες από την πρώτη στιγμή που ξεκινάει η σχετική έρευνα της Greenpeace.

Η ΔΕΛΤΑ παρουσίασε σημαντική πτώση στην τρέχουσα έκδοση του Οδηγού. Προσκόμισε όλες τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις και αναλύσεις για τη μη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, ωστόσο ενώ είχε δηλώσει ότι θα προβεί σε σήμανση στη συσκευασία του τελικού της προϊόντος έως το Μάιο του 2010, δεν το έχει κάνει μέχρι και σήμερα. Η σήμανση είναι ο μόνος τρόπος να μπορούν οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι τρώνε.

Ads

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΛΤΑ επιχειρεί να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση της συνολικής στάσης ενάντια στα μεταλλαγμένα, όπως αποτυπώνεται στην τρέχουσα έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών, παρόλο που τα ίδια αυτά κριτήρια την είχαν φέρει στην πρώτη θέση στην προηγούμενη έρευνα της οργάνωσης (Μάιος 2010). Έτσι, κινείται νομικά εναντίον της Greenpeace, με βασικό της αίτημα την απόσυρση του Οδηγού. Με αυτό τον τρόπο αγνοεί όχι μόνο την απαίτηση χιλιάδων καταναλωτών να γνωρίζουν τι τρώνε, αλλά και την πρόθεση όλων των άλλων εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία, να ενημερώσουν τους καταναλωτές για την πολιτική τους απέναντι στα μεταλλαγμένα.

Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου εκδικάζεται η προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΔΕΛΤΑ εναντίον της Greenpeace. Αν η ΔΕΛΤΑ πετύχει το στόχο της, ο Οδηγός Καταναλωτών ενδέχεται να αποσυρθεί από την ηλεκτρονική σελίδα της Greenpeace και το καταναλωτικό κοινό δε θα είναι σε θέση πλέον να ενημερώνεται για τη στάση των εταιριών ζωικών προϊόντων απέναντι στα μεταλλαγμένα.