Ads

Η δημοφιλής ιστοσελίδα YouTube έκλεισε τα πέντε χρόνια λειτουργίας της και αποτελεί την τρίτη πιο δημοφιλή ιστοσελίδα στο παγκόσμιο διαδίκτυο, μετά την Google και το Facebook. Tο YouTube έφερε και εξακολουθεί να φέρνει την επανάσταση στη διαφήμιση, τις εκπομπές, τη μουσική και τα ΜΜΕ – καθώς επίσης και εμάς τους ίδιους.

Το YouTube άλλαξε τον Gordon Brown – τον έκανε να χαμογελάσει. Άλλαξε τον τρόπο που μιλάμε ο ένας στο άλλον, τον τρόπο που παραπονιόμαστε, τον τρόπο που ξοδεύουμε το χρόνο μας τα άδεια απογεύματα, βλέποντας βίντεο με πάπιες που κάνουν σκέιτμπορντ και μωρά που χορεύουν break-dance.

Ορόσημο στην ιστορία του YouTube αποτελεί το βίντεο με τον νεαρό με το αδιάβροχο που στέκεται στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αν και εκ πρώτης δεν λέει και πολλά. Όμως αυτό το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε την 23η Απριλίου του 2005, ήταν η αρχή μιας κοινωνικής επανάστασης: αυτός ο πρώην υπάλληλος του PayPal είχε δημιουργήσει το πρώτο βίντεο του YouTube.

Φυσικά ο κόσμος ανέβαζε και πριν βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά οι Karim, Chad Hurley και Steve Chen δημιούργησαν το YouTube και πλέον έγινε εύκολο για όλους και να ανεβάζουν αλλά και να εντοπίζουν τα βίντεο.

Ads

Χρειάστηκε λίγος χρόνος μέχρι να «πιάσει» για τα καλά. Η πρώτη αναφορά για το YouTube στον βρετανικό Τύπο έγινε τον Νοέμβριο του 2005. Σύντομα, προβαλλόταν μέσω της ιστοσελίδας 2 εκατ. βίντεο ημερησίως. Σήμερα, έχει ξεπεράσει για τα καλά το ένα δισεκατομμύριο προβολές τη μέρα.

Όταν η Google αγόρασε το YouTube για 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο το 2006, δεν αγόραζε απλά ένα δημοφιλές site, αγόραζε μια κοινότητα. Όπως όλα τα κοινωνικά media που χαρακτηρίζουν την εποχή του Web 2.0, το YouTube είναι συμμετοχικό – οι χρήστες δεν χαζεύουν απλά κουτά βίντεο, συμμετέχουν: μιμούνται, παρωδούν, κοροϊδεύουν και αποτίουν φόρο τιμής με τα δικά τους κλιπάκια. Η απώλεια των φυσικών κοινοτήτων έχει καταγραφεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες. Μέσω του YouTube πολλοί χρήστες αντικατέστησαν τη φυσική κοινωνία με μια εικονική.

«Το YouTube βοήθησε να σπάσουμε το φράγμα μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιού μας εαυτού, όπως έκανε το blogging κάνα-δυο χρόνια πριν από αυτό και όπως κάνει σήμερα το tweeter» λέει ο David Rowan, αρχισυντάκτης του περιοδικού Wired UK, ο οποίος ήταν αυτός που ανέφερε για πρώτη φορά την ιστοσελίδα στα βρετανικά μέσα.

Η επέκταση του YouTube δεν ήταν ανώδυνη. Εσωτερικά, έχουν διαταράξει το πνεύμα της κοινότητας συζητήσεις για την αυθεντικότητα, ύστερα από το περιστατικό με το LonelyGirl5, η οποία υποτίθεται ότι ήταν Αμερικανίδα μαθήτρια, αλλά προέκυψε ότι ήταν επαγγελματίας ηθοποιός από τη Νέα Ζηλανδία. Εξωτερικά, έχει δεχθεί νομικές επιθέσεις από εταιρίες όπως η Viacom και η αγγλική Premier League για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ορισμένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα βίντεο της 5ετίας

Το τραγούδι της Lady Gaga «Bad Romance» συγκέντρωσε 190.000.000 προβολές.

Το βίντεο με τα δυο πιτσιρίκια «Charlie bit my finger» έχει ξεπεράσει τα 182.000.000 προβολές.

Το ταλέντο της Susan Boyle συγκίνησε το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 91.000.000 κλικ! O «Ντέηβιντ μετά τον οδοντίατρο» συγκέντρωσε 57.764.014 κλικ ενώ σήμερα πωλούνται ακόμα και μπλουζάκια με τον πιτσιρικά.

Το χορευτικό νούμερο για το γάμο της Jill και του Kevin συγκέντρωσε πάνω από 48.000.000 προβολές, ενώ εμφανίστηκε ακόμα και σε τηλεοπτική σειρά.