Ads

Τα 67 του χρόνια συμπληρώνει σήμερα ο ηθοποιός, μουσικός, ραδιοφωνικός παραγωγός, συνθέτης και τραγουδιστής Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής, ο οποίος μάλιστα αποκαλείται χαρακτηριστικά «πατριάρχης» της ελληνικής ροκ μουσικής.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1943 στην Αθήνα. Μαζί με τους Νάνο Βαλαωρίτη, Παναγιώτη Κουτρουμπούση, Γιώργο Μακρή εκδίδουν το 1963 το περιοδικό «Πάλι», όπου δημοσιεύονται και δικά του κείμενα καθώς και μεταφράσεις. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 βρίσκεται στην Αγγλία όπου για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές του «ποδαριού», από το να κόβει εισιτήρια σε στριπτιτζάδικα ως μεταφορές και μετακομίσεις.

Επιστρέφει στην Ελλάδα με ωτοστόπ από το Παρίσι στις 14 Απριλίου του 1967, τρεις μέρες πριν από τη συναυλία των Rolling Stones και μια εβδομάδα πριν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. «Το πρωί της 21ης – είχα κοιμηθεί στο σπίτι του Κουτρουμπούση, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα – με ξυπνάνε και μου λένε «Έγινε πραξικόπημα». Νόμιζα πως κάνανε πλάκα. Αλλά, βγαίνοντας έξω, είδα κάτι 100 που κουβαλάγανε στο πορτμπαγκάζ κουραμάνες και τέτοια. Λέω «Μάλλον αλήθεια μου λένε». Μετά περπατήσαμε μέχρι τη Βουλή και είδα και τα τανκς και … αυτό ήτανε! Για να καταλάβεις σε τί κατάσταση τρέλας βρισκόμουνα, κυκλοφορούσα παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, και με όπλο στην τσέπη. Έτσι και με πιάνανε θα με στήνανε και στον τοίχο, δηλαδή. Μαζευόμασταν σε ένα σπίτι κάτι φίλων στο Παγκράτι, στη Σπύρου Μερκούρη, από 7-8 μέχρι 20-25 άτομα. Εν πάση περιπτώσει σηκώθηκα κι έφυγα και πήγα στα Μάταλα, όπου έκατσα μέχρι το Σεπτέμβριο, σε μια σπηλιά», είπε ο ίδιος για τις μέρες εκείνες, σε συνέντευξή του στο rocking.gr.

Ads

Τον Σεπτέμβριο του 1967, ο Πουλικάκος γίνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος M.G.C., το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε πραγματικό ροκ στην Ελλάδα, σύμφωνα με πολλούς. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 σχηματίζεται το συγκρότημα Εξαδάκτυλος, το οποίο αν και έχει περιορισμένη δισκογραφία, αποτελεί βασικό κομμάτι της ελληνικής μουσικής της δεκαετίας του ’70. Ο Πουλικάκος είναι η φωνή του συγκροτήματος και στις αρχές του 1971 κυκλοφορεί το πρώτο και μοναδικό single του συγκροτήματος «Τα παιδιά είναι εντάξει/Σε καλή μεριά».

Η χουντική λογοκρισία κόβει το τραγούδι «σε καλή μεριά» και η εταιρία αναγκάζεται να αποσύρει και να επανακυκλοφορήσει το single την ίδια χρονιά, αντικαθιστώντας το λογοκριμένο τραγούδι με το «Έχουν κακούς σκοπούς». Οι Εξαδάκτυλος στην ουσία διαλύονται το 1973 και το 1974 σχηματίζεται το «Αχ-Βαχ», ένα συγκρότημα στο οποίο ο Πουλικάκος είναι πάλι τραγουδιστής ενώ ,μεταξύ άλλων, συμμετέχει και ο Σταμάτης Σπανουδάκης στο μπάσο και τα φωνητικά καθώς και ο Άλεξ Σπυρόπουλος.

Το 1976, μετά από 4 χρόνια προσπαθειών, ο Δημήτρης Πουλικάκος κυκλοφορεί από την Minos τον δίσκο του «Μεταφοραί – Εκδρομαί: Ο Μήτσος». Η μπάντα που παίζει στην ηχογράφηση είναι οι «Εξαδάκτυλος» συν κάποιοι άλλοι μουσικοί, ενώ τα τραγούδια του άλμπουμ είχαν αρχίσει να γράφονται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Βασική επιρροή στο δίσκο αυτό αναδεικνύεται ο Frank Zappa, τόσο ως μουσική όσο και προς το ιδιότυπο χιούμορ του. Παρόλο που η παραγωγή και η ενορχήστρωση δεν είναι άρτιες, στο άλμπουμ υπάρχει τέτοια μουσική ποικιλία, που δύσκολα εντοπίζεται στα μετέπειτα ελληνικά ροκ άλμπουμ, ενώ ο δίσκος εν γένη θεωρείται ορόσημο στην ελληνική ροκ δισκογραφία.

Το ‘78, όταν βγήκε από την φυλακή, πήγε στο Τρίτο Πρόγραμμα που είχε αναλάβει ο Μάνος Χατζηδάκις και του ζήτησε να κάνει εκπομπή. «Μου λέει, κάνε ότι θες. Θυμάμαι, την επόμενη μέρα στην καλλιτεχνική σελίδα της «Βραδυνής», τον τίτλο: «Από τον Κορυδαλλό κατευθείαν στο Τρίτο». Αυτή ήταν μια από τις δύο φορές που έκανα φυλακή. Η πρώτη ήταν το ‘68 για χασίσια. Πρόλαβα και τις φυλακές Αβέρωφ. Μας είχανε πιάσει με άλλους 12 ως σπείρα ναρκωτικών. Είχανε βρει πρώτη φορά LSD τότε, που δεν υπήρχε ακόμα στην νομοθεσία. Γράφανε «LSD» για τους ψυχεδελικούς. Το ‘75 είχε πεθάνει η πρώην γυναίκα μου, η δεύτερη, με την οποία έχουμε και μια κόρη. Οι γονείς της, για να πάρουν την κηδεμονία του παιδιού μας, ξεκίνησαν μια ολόκληρη ιστορία, η οποία κράτησε συνολικά πάνω από δέκα χρόνια με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και προφυλάκιση έξι μηνών. Κατηγορήθηκα για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Η γυναίκα πέθανε στον ύπνο της από αναρρόφηση, στην Ολλανδία, ενώ εγώ ήμουν στην Ελλάδα» είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Η συναυλία του τον Ιούνιο του 1979, στο Δεύτερο Γυμνάσιο Ζωγράφου, έχοντας δίπλα του τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς της εποχής εκείνης αποτελεί ιστορική συναυλία στην ελληνική ροκ μουσική ιστορία. Έμεινε στην ιστορία και ως «η συναυλία της βροχής», αφού αναβλήθηκε δύο φορές λόγω κακοκαιρίας. Ήταν εκεί που ο Δημήτρης Πουλικάκος έπαιξε για πρώτη φορά την καταπληκτική διασκευή του στο «Υπάρχω» του Στέλιου Καζαντζίδη – διασκευή που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά μόλις πρόσφατα.

Η συναυλία στου Ζωγράφου ηχογραφήθηκε με πενιχρά μέσα και αποτέλεσε τον δεύτερο δίσκο του Δημήτρη Πουλικάκου «Crazy Love στου Ζωγράφου» που κυκλοφόρησε το 1979. Από τη δεκαετία του 1970 ξεκινάει και η επαφή του με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τις διαφημίσεις ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με το ψευδώνυμο «Θείος Νώντας», σε διάφορους σταθμούς. Από το 1983 μέχρι το 1987 έπαιξε με το συγκρότημα «Αδέσποτα Σκυλιά», ενώ από το 1992 έως και σήμερα παίζει με το συγκρότημα Αυτοπροσώπους.

Μερικές από τις γνωστότερες εμφανίσεις του στην μεγάλη οθόνη έγιναν στις ταινίες Ο δράκουλας των Εξαρχείων (1983), Made in Greece (1987), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Θηλυκή εταιρεία (1999), ενώ η συμμετοχή του στους τηλεοπτικούς «Αυθαίρετους» έχει φανατικούς οπαδούς. Το 2004 κυκλοφόρησε το διπλό του άλμπουμ «Αδέσποτα Σκυλιά», δίσκος ο οποίος ξεκίνησε να ηχογραφείται το 1988. Ο Δημήτρης Πουλικάκος συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμφανίζεται σε διάφορες μουσικές σκηνές, κάτι που ελπίζουμε να συνεχίσει να κάνει για πολύ ακόμα καιρό.