Η σουηδική ταχυδρομική υπηρεσία σχεδιάζει να ξεκουράσει τη γλώσσα των πελατών της, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πληρώνουν το γραμματόσημο μέσω μηνύματος από το κινητό τους τηλέφωνο αντί του παραδοσιακού χάρτινου γραμματόσημου. Ένα παρόμοιο σύστημα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη Δανία από την 1η Απριλίου, με ειδικό κωδικό που αποστέλλουν οι ενδιαφερόμενοι με sms.

Ads

Ο κωδικός θα αναγράφεται στην επιστολή και ουσιαστικά θα είναι η απόδειξη ότι τα χρήματα για το γραμματόσημο έχουν πληρωθεί, αναφέρει η σουηδική εφημερίδα «Sydsvenskan». Η υπηρεσία στη Σουηδία θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι και αναμένεται να διευκολύνει τις ταχυδρομικές αποστολές ενώ θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα αποστολής και δεμάτων βάρους έως δύο κιλών.

Επίσης, ένα μπαρ στην Ουψάλα της Σουηδίας πρόσφατα έφερε στους θαμώνες του μια νέα υπηρεσία, που τους επιτρέπει να αφήνουν τα πορτοφόλια τους στο σπίτι. Στο μπαρ «Kalas», ο πελάτης, αντί να χρησιμοποιήσει μετρητά ή την πιστωτική του κάρτα, απλώς στέλνει ένα sms που αντιστοιχεί στον κωδικό του ποτού του, που αναγράφεται στον κατάλογο του μπαρ. Στη συνέχεια, λαμβάνει μήνυμα ότι η πληρωμή του ολοκληρώθηκε, το οποίο χρησιμεύει και ως απόδειξη. Το ποτό σερβίρεται σε λίγη ώρα και δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να περιμένει κανείς για ρέστα ή για απόδειξη.

Όλα αυτά βέβαια όχι με το αζημίωτο: το ποτό έρχεται με επιβάρυνση της τάξεως του 25%. Οι υπηρεσίες πίστωσης μέσω κινητού τηλεφώνου, γνωστά ως «sms-δάνεια», είναι φαινόμενο που ολοένα αυξάνεται στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας αρκετούς ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες. Τον προηγούμενο χρόνο πάνω από 28.000 περιπτώσεις «sms-δανείων» δεν αποπληρώθηκαν, σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές.

Ads