Τη στιγμή που οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων Καντάφι και αντικαθεστωτικών συνεχίζονται στη Λιβύη, η Γαλλία διέψευσε ισχυρισμούς του Σαΐφ αλ-Ισλαμ ότι η γαλλική κυβέρνηση διεξάγει απευθείας συνομιλίες με το καθεστώς.

Ads

Οι δηλώσεις του αλ-Ισλαμ για διαπραγματεύσεις με το Παρίσι

Οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» γίνοται με το Παρίσι κι όχι με τους αντάρτες, δήλωσε πρόσφατα ο δεύτερος γιός του λίβυου ηγέτη και ανεπίσημος εκπρόσωπος του καθεστώτος. Όπως δήλωσε στην αραβόφωνη αλγερινή εφημερίδα El Khabar, «διενεργούμε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία και όχι με τους λίβυους αντάρτες».

«Ο πρόεδρος Σαρκοζί επέμεινε ότι αυτός είναι ο συνομιλητής της Τρίπολης και όχι οι αντάρτες», πρόσθεσε ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, τονίζοντας ότι 

η γαλλική κυβέρνηση τους «ενημέρωσαν επίσημα ότι ήθελαν να σχηματιστεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη. Ο Σαρκοζί είπε σε έναν λίβυο απεσταλμένο: έχω μια λίστα και αυτοί είναι οι άνθρωποι της Γαλλίας».

Ο γιος του Καντάφι είπε ακόμη ότι το Παρίσι προσάπτει στη Λιβύη ότι «δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στη Γαλλία όσον αφορά την αγορά των αεροσκαφών Rafale και πυρηνικών αντιδραστήρων». 

 «Αν αποφάσισαν να μας βομβαρδίσουν γιατί καθυστερήσαμε να τηρήσουμε εμπορικές δεσμεύσεις, αυτό δεν είναι λογικό», είπε.

 Ένας διάλογος άρχισε με τους αντικαθεστωτικούς υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου στο Κάιρο αλλά οι Γάλλοι εμπόδισαν την ομάδα της Βεγγάζης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, επεσήμανε.

Ads

«Σύμφωνα με αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών, η Γαλλία στέλνει δυνάμεις της με αλεξίπτωτα στη δυτική Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανταρτών και να επιτεθούν στην Τρίπολη», κατηγόρησε το Παρίσι.

Η γαλλική διάψευση και οι σχετικές δηλώσεις

Η Γαλλία στέλνει «μηνύματα» στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, αλλά «δεν διεξάγει απευθείας διαπραγματεύσεις», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του αλ-Ισλάμ.

Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της Γαλλίας για εξεύρεση μιας «πολιτικής λύσης» και τόνισε ότι η κυβέρνησή της χώρας του στέλνει μηνύματα στο καθεστώς Καντάφι μέσω του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και των συμμάχων τους.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς μόλις οι Λίβυοι μιλήσουν «μεταξύ τους» και τόνισε ότι αν ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δεν φύγει «θα είναι σε ένα άλλο δωμάτιο του ανακτόρου του με άλλον τίτλο», καθώς επιμένει ο Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία κι όχι απαραίτητα και τη χώρα. «Η εντολή δεν είναι να σκοτωθεί ο Καντάφι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η απομάκρυνση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι παραμένει «το βασικό στοιχείο», τόνισε με τη σειρά του την Κυριακή ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. 

«Συμφωνήσαμε ότι οφείλουμε τώρα να βρούμε μια πολιτική έκβαση στην κατάσταση στη Λιβύη και η απόφαση αυτή εμπεριέχει μια πραγματική κατάπαυση του πυρός και επίσης έναν εθνικό διάλογο μεταξύ όλων των πλευρών» τόνισε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η δέσμευση της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο κοινοβούλιο και κατόπιν θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Συγκρούσεις δυνάμεων Καντάφι – αντικαθεστωτικών σε Γκουαλίχ και Ζλιτέν

Εν τω μεταξύ, να απωθήσουν τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον λίβυο ηγέτη στην Γκουάλιχ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, την οποία κατέλαβαν την Τετάρτη προσπαθούν οι αντικαθεστωτικοί.



«Σημειώνονται συγκρούσεις στο βουνό Ζαράτ, κοντά στην Κέκλαχ (15 χιλιόμετρα βόρεια της Γκουάλιχ)», δήλωσε ο Ουάελ Μπράχεν, επικεφαλής μίας μικρής ομάδας εξεγερμένων από την Γκουάλιχ, επισημαίνοντας ότι οι συγκρούσεις μάχες ξεκίνησαν στις 05:00 το πρωί όταν οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν μία επίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι είχαν στόχο επίσης το δρόμο που ενώνει την Κέκλαχ με την αλ Ασάμπαα, 17 χιλιόμετρα από την Γκουάλιχ, την οποία οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να ανακαταλάβουν. 



Οι εξεγερμένοι πήραν υπό τον έλεγχό τους την Τετάρτη την Γκουάλιχ και δήλωσαν ότι ο επόμενος στόχος τους είναι η αλ Ασάμπαα, απ’ όπου θα προχωρήσουν προς την Γαριάν, 20 χιλιόμετρα πιο μακριά, την τελευταία μεγάλη πόλη νότια της Τρίπολης. 



Νωρίτερα, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, τέσσερις εξεγερμένοι σκοτώθηκαν και 22 ακόμη τραυματίστηκαν σε μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Ζλίτεν.

Ο σοβαρός τραυματισμός πολλών εξεγερμένων προήλθε από τη χρήση «βαρέων όπλων από τις δυνάμεις του Καντάφι και βομβών διασποράς που είναι απαγορευμένες βάσει των διεθνών συνθηκών», υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση των εξεγερμένων.

 Οι εξεγερμένοι, πάντως, συνεχίζουν να προελαύνουν προς το κέντρο της Ζλίτεν, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Μιζουράτα.