Ο βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως με το έργο του «Ο Αλχημιστής» και έκτοτε σημειώνει υψηλότατες πωλήσεις βιβλίων παγκοσμίως, μέσω του στράφηκε κατά του Ιράν γιατί η κυβέρνηση της Τεχεράνης αποφάσισε την απαγόρευση των βιβλίων του. Στο Ιράν έχουν πωληθεί περίπου έξι εκατομμύρια αντίτυπα των έργων του Κοέλιο.

Ads

«Τα βιβλία μου πωλούνται στο Ιράν από το 1998, Πιστεύω ότι έχουν πωληθεί έξι εκατομμύρια αντίτυπα στη χώρα αυτή», τονίζει ο βραζιλιάνος συγγραφέας. «Τα βιβλία μου κυκλοφόρησαν επί πολλών ιρανικών κυβερνήσεων», τονίζει ο Κοέλιο, ο οποίος χαρακτηρίζει την απαγόρευση «αυθαίρετη απόφαση που δεν μπορεί να οφείλεται παρά σε παρεξήγηση».

Ο Κοέλο δημοσιεύει στο blog του επιστολή του ιρανού εκδότη του Αράς Χετζαζί που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, με την οποία τον ενημερώνει ότι τα βιβλία του «απαγορεύτηκαν με εντολή του υπουργείου πολιτισμού».

Ο Βραζιλιάνος συγγραφέας, ο οποίος έχει πωλήσει 65 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου του «Ο Αλχημιστής», τονίζει ότι θα μπορύσε να δημοσιεύει δωρεάν στο Ιντερνετ τα βιβλία του για τους Ιρανούς και ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη «να αντιδράσει».

Ads

Η υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Ανα ντε Χολάντα δήλωσε ότι η λογοκρισία είναι «πάντα ένα θλιβερό φαινόμενο» και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα.