Οι συγγραφείς Ουμπέρτο Έκο, Ντέιβιντ Γκρόσμαν, Μπερνάρ – Ανρί Λεβί, Άμος Οζ, Ορχάν Παμούκ, Σαλμάν Ρουσντί και Γουόλε Σογίνκα ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδικάζει την καταστολή στην Συρία με σκοπό «να σταματήσουν επιτέλους οι σφαγές».

Ads

Σε μία επιστολή που δημοσιεύθηκε σήμερα στην διαδικτυακή επιθεώρηση «La Regle du Jeu» (ο κανόνας του παιχνιδιού) του Μπερνάρ – Ανρί Λεβί και απευθύνεται στους πρεσβευτές του ΟΗΕ των 15 κρατών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι επτά συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι «θα ήταν τραγικό και ηθικά απαράδεκτο» αυτό το σχέδιο ψηφίσματος «να καταλήξει στα σκουπίδια της παραίτησης».

«Θα ήταν σημαντικό για το συριακό λαό που μαρτύρησε κατά την διάρκεια του ειρηνικού αγώνα για την ελευθερία του, αυτό το σχέδιο να εγκριθεί από εσάς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Το σχέδιο ψηφίσματος δεν προτείνει κυρώσεις για τη Συρία, ακόμη λιγότερο μία στρατιωτική επέμβαση. Απλώς περιορίζεται στο να καταδικάσει την καταστολή και να ανοίξει το δρόμο για έρευνες σχετικά με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προσθέτουν οι επτά συγγραφείς.

Ads