«Αγανακτήστε!» (Ιndignez vous!) προτρέπει ο Γάλλος αντιστασιακός και διπλωμάτης Στεφάν Εσέλ, με το μικρό κόκκινο βιβλίο του, 13 μόλις σελίδων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και πούλησε πάνω από 600.000 αντίτυπα, ξεπερνώντας ακόμα και το νέο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ που έλαβε το φετινό βραβείο Goncourt.

Ads

Γεννημένος το 1917 στο Βερολίνο, ανατράφηκε με τον αριστερό αντικομφορμισμό των γονιών του (είναι γιος του συγγραφέα Φραντς Εσελ και της ζωγράφου Ελεν Γκρουντ, του ζευγαριού που έφερε στην οθόνη ο Φρανσουά Τρυφό στην ταινία «Ζυλ και Τζιμ») και αφού γλίτωσε από το κολαστήριο του Μπούχενβαλντ, αφιέρωσε κατόπιν τη ζωή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Εσέλ ήταν ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είμαι 93 χρόνων. Το μέλλον μου δεν φαντάζει μακρύ. Η κινητήριος δύναμη της αντίστασης είναι η αγανάκτηση. Ψάξτε και θα τη βρείτε σε πολλά γύρω μας:την τεράστια απόσταση που χωρίζει τους πολύ φτωχούς από τους πολύ πλούσιους,τις διακρίσεις απέναντι στους μετανάστες χωρίς χαρτιά και τους Ρομά, την άθλια κατάσταση του πλανήτη, τη δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών» υπογράμμισε ο Στεφάν Εσέλ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «Ο πολίτης», δηλώνοντας ακόμη και τώρα βαθιά αριστερός άνθρωπος που στέκεται δίπλα στους άστεγους, τους μετανάστες, όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται, σε κάθε χώρο, εναντίον των αδικιών του κόσμου.

«Η επικρατούσα λογική είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, επειδή τα πράγματα δεν αλλάζουν και επειδή οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους έχοντες. Ομως,όπως λέει και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, “ο αδιάφορος άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος”» τονίζει ο σχεδόν αιωνόβιος πρώην αντιστασιακός.

Ads

«Το χειρότερο από όλα είναι η αδιαφορία, να λέει κανείς πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε, την ώρα που ξεθεμελιώνονται όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις» γράφει ο κ. Εσέλ, καταλήγοντας πως «το μέλλον είναι η νεολαία. Γι΄ αυτό εξοργιστείτε. Εξεγερθείτε!».