Είκοσι πέντε συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας σύστησαν την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Οι στόχοι της Λέσχης περιλαμβάνουν την καλύτερη οργάνωση των μελών, τη συστηματικότερη επαφή με τους ξένους συναδέλφους τους και ιδιαίτερα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αστυνομικών Συγγραφέων, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων και αναγνώσεων για την περαιτέρω διάδοση και τη συστηματική μελέτη του είδους.

Ads

Η τέχνη του αστυνομικού μυθιστορήματος, αν και είχε βρεθεί παλαιότερα στο περιθώριο, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της λογοτεχνικής παραγωγής. Υπάρχουν λάτρεις του είδους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και τα αστυνομικά μυθιστορήματα κατέχουν υψηλές θέσεις στα best sellers ενώ ικανοποιούν ένα ολοένα πιο απαιτητικό λογοτεχνικά κοινό.

«Όταν άρχισα να γράφω, η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα ήταν είδος που το αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση, παρ΄ όλο που είχε καλούς εκπροσώπους και φανατικούς θαυμαστές. Σήμερα αντιμετωπίζεται με περισσότερη σοβαρότητα και ελπίζω ότι και οι συγγραφείς ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού τους» δηλώνει στο «Βήμα» η λογοτέχνης και μέλος της ΕΛΣΑΛ, Αθηνά Κακούρη.

Η ΕΛΣΑΛ έχει δημιουργήσει ήδη το δικό της μπλογκ (https://crimefictionclubgr.wordpress.com), όπου παρουσιάζονται η ιστορία του ελληνικού αστυνομικού διηγήματος, αλλά και απόψεις, βιογραφικά συγγραφέων, ιστότοποι μελών και σύνδεσμοι σχετικοί με το είδος. Περιλαμβάνεται επίσης μία εξαιρετικά «τακτοποιημένη», χρήσιμη και ενδιαφέρουσα χαρτογράφηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, όπου βιβλιογραφούνται ελληνικοί τίτλοι από το 1981 ως σήμερα. Προσεχώς πρόκειται να αναρτηθούν και ξένοι τίτλοι που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Ads

Η επίσημη παρουσίαση της Λέσχης θα γίνει στην Έκθεση Βιβλίου τον Σεπτέμβριο στο Ζάππειο.

Την ιδρυτική πράξη της Λέσχης υπογράφουν οι συγγραφείς Ανδρέας Αποστολίδης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Σέργιος Γκάκας, Αντώνης Γκόλτσος , Βασίλης Δανέλλης, Τιτίνα Δανέλλη, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Καλφόπουλος, Νίνα Κουλετάκη , Φώντας Λάδης, Κώστας Κυριακόπουλος , Απόστολος Λυκεσάς, Δημήτρης Μαμαλούκας , Πέτρος Μαρτινίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης , Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αθηνά Μπασιούκα , Ιωάννης Πανούσης, Μάιρα Παπαθανασοπούλου , Ντορίνα Παπαλιού, Αργύρης Παυλιώτης, Μανώλης Πιμπλής, Γιάννης Ράγκος, Κρίτων Σαλπιγκτής, Χρύσα Σπυροπούλου , Φίλιππος Φιλίππου.