Το βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για τα δραματικά γεγονότα στη μετακομουνιστική Αλβανία. Είναι ένα εκτενές ρεπορτάζ του αυτόπτη δημοσιογράφου, ένα διαχρονικό οδοιπορικό στο οποίο καταθέτει όσα έζησε επί τόπου, όσα πληροφορήθηκε στα παρασκήνια και όλα αυτά που του αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές της κρίσης.

Ads

«… Ο ΚΙτσο Κόλλας έχωσε το χέρι του κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου κι έβγαλε ένα καλάσνικοφ με σπαστό υποκόπανο, para, όπως λέγαμε στο στρατό. “Θα μπορέσεις να το δουλέψεις αν χρειαστεί;” μου είπε. “Δεν έχω ιδέα πώς λειτουργεί και ούτε μ’ ενδιαφέρει” του απάντησα. “Εξάλλου, δεν ήρθα εδώ να πολεμήσω, αλλά να κάνω ρεπορτάζ”. “Σύμφωνοι, αλλά ρεπορτάζ κάνουν οι ζωντανοί και αυτό εδώ μπορεί να σου φανεί χρήσιμο” απάντησε και μου έδειξε το μικρό οπλοπολυβόλο, το οποίο είχε για λογαριασμό του στην πίσω θέση της Μερσεντές… ».

Ο νεοελληνικός εθνικισμός, με την υπόθαλψη της αλυτρωτικής φρενίτιδας και τον αναθεωρητισμό του στο θέμα των συνόρων με την Αλβανία, μας οδήγησε πολλές φορές, στην εξεταζόμενη περίοδο, στα πρόθυρα της μετωπικής σύγκρουσης με τη γειτονική χώρα και λειτούργησε ως συγκοινωνούν δοχείο με τον εθνικισμό και αλυτρωτισμό της άλλης πλευράς. Το θέμα αυτό, που τείνουμε να το απωθήσουμε από τη συλλογική μας μνήμη, πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολιτικούς, την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, στα πλαίσια ενός ψύχραιμου αναστοχασμού. Το πρωτογενές υλικό που κομίζει με το παρόν βιβλίο του ο Σταυρος Τζίμας είναι πολύτιμο.

Σήμερα το Tvxs προτείνει το βιβλίο Στον Αστερισμό του εθνικισμού ,του Παύλου Τζίμα.Τα Μέλη Χωρίς Σύνορα που κερδίζουν από ένα αντιτυπό του βιβλίου, θα ειδοποιηθούν την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ τα προνόμια και τις επικείμενες κληρώσεις των ΜΧΣ στους επόμενους μήνες.

Ads

Εκδόσεις Επίκεντρο