«…Ένας πρώτος λόγος που μας έκανε να θεωρήσουμε πως ήταν χρέος μας, ως κοινωνικοί ψυχολόγοι, να μελετήσουμε τα φαινόμενα της τρομοκρατίας και γενικότερα της κρατικής και της μη κρατικής πολιτικής βίας βρίσκεται στη σύνθετη φύση και προέλευσή τους έτσι όπως βιώνονται, προσλαμβάνονται, εξηγούνται, ερμηνεύονται και αντιμετωπίζονται από το κοινωνικό υποκείμενο φυσικά –δηλαδή πρωτίστως σε αναπαραστασιακό επίπεδο– αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται, χρησιμοποιούνται και εξαργυρώνο­νται από την πολιτεία στις διάφορες εκδοχές της, δηλαδή κατ’ αποκλειστικότητα σε θεσμικό και επικοινωνιακό επίπεδο…

Ads

Ο κύριος όμως και ύστατος λόγος που μας έκανε όχι μόνο να θέλουμε να μελετήσουμε την τρομοκρατία και την άσκηση κρατικής και μη κρατικής πολιτικής βίας από τη σκοπιά της κοινωνικής ψυχολογίας, αλλά και να πιστέψουμε ότι οφείλουμε να πράξουμε κάτι τέτοιο, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη «λογική» αντίφαση πολιτικών, ηθικών και κοινωνιακών επιπτώσεων υψίστης σημασίας, που θέτει εξ ορισμού και προκαλεί εκ προοιμίου η σύγκρουση της τρομοκρατίας με τη δημοκρατία. Υπό την έννοια ότι η μεν τρομοκρατία απειλεί –αν δεν στοχεύει κιόλας– να καταλύσει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της, η δε δημοκρατία, μεθοδεύοντας την πάλη της ενάντια στην τρομοκρατία, καταλύει η ίδια τις αρχές της, παραβιάζοντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπεράσπιση των οποίων επαγγέλλεται…».

Εκδόσεις Πεδίο
Σελίδες: 648

Οι Συγγραφείς

Ο Στάμος Παπαστάμου σπούδασε Ψυχολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και έχει αποκτήσει δύο διδακτορικά στην Κοινωνική Ψυχολογία (3ème cycle και Thèse d’ Etat) από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Από το 1979 μέχρι το 1987 δίδαξε Κοινωνική Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Γενεύης και Φριμπούργου στην Ελβετία, και από το 1987 μέχρι σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι καθηγητής Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τις κοινωνικές αναπαραστάσεις και τα φαινόμενα κοινωνικής επιρροής, και εστιάζονται κυρίως στις (περισσότερο ή λιγότερο ακραίες) μορφές μειονοτικής επιρροής και τις συνεπακόλουθες στρατηγικές αντίστασης σ’ αυτήν.

Ads

Ο Γεράσιμος Προδρομίτης σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το Τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνική Ψυχολογία. Δίδαξε μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας και Μεθοδολογίας Έρευνας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εξελέγη Λέκτορας Μεθοδολογίας Έρευνας και Εφαρμογών της Στατιστικής στις Κοινωνικές Επιστήμες. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις διαδικασίες κοινωνικής επιρροής, τους μηχανισμούς διαμόρφωσης και μετασχηματισμού των κοινωνικών αναπαραστάσεων και την κοινωνιοψυχολογική ανάλυση της πολιτικής σκέψης και συμπεριφοράς.