Η Κάθαρση

Ads

της Σόφι Όξανεν

Εκδόσεις Τόπος

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ζει μόνη στο σπίτι της στην εσθονική επαρχία. Η χώρα απόκτησε την ανεξαρτησία της έναν χρόνο πριν και η αναδιάρθρωση του συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Την καθημερινότητα της ηλικιωμένης γυναίκας διακόπτει μια εικοσάχρονη κοπέλα, η Ζάρα, που βρίσκεται λιπόθυμη στην αυλή της. Όταν ανακτά τις αισθήσεις της, η Ζάρα της εξηγεί ότι βρέθηκε εκεί στην προσπάθειά της να το σκάσει από τον βίαιο άντρα της. H αλήθεια όμως είναι ότι δραπέτευσε από Ρώσους εμπόρους λευκής σάρκας για τους οποίους δούλευε στο Βερολίνο.

Ads

Μέσω της ιστορίας των δύο γυναικών (που ξετυλίγεται με αλλεπάλληλες αναδρομές) η Όξανεν αποκαλύπτει ένα τερατώδες πλέγμα συνενοχής, συγκάλυψης, προδοσίας και εμφύλιας βαρβαρότητας που η ιστορική συγκυρία επέβαλε σ’ έναν λαό, τον εσθονικό, πολύ κοντά στη δική μας εμφύλια εμπειρία μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο.
Κάτω απ’ αυτό το ενοχικό πλέγμα οι δύο γυναίκες διανύουν την ιστορική απόσταση της Κάθαρσης: ανάμεσα στην εκκαθάριση (με όλες τις έννοιες) και τον προσωπικό εξαγνισμό επανακαθορίζοντας με γενναιότητα την αντίσταση στη βαρβαρότητα του εικοστού αιώνα.

Ένα μυθιστόρημα με γοτθική ατμόσφαιρα, γρήγορη, κινηματογραφική γραφή και πρωταγωνίστρια τη γυναίκα που επιμένει να αντιστέκεται στο πείσμα κάθε αντίξοης συγκυρίας.

Μετάφραση Μαρία Μαρτζούκου

Βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος των Βορείων Χωρών (Nordic Council Literature) για το 2010 και Prix Femina για το ίδιο έτος

Εκτός Ελέγχου

,
του J.G. Ballard

Εκδόσεις Άγρα

«Από πού να ξεκινήσω; Έχουν γραφτεί τόσα πολλά για τη Σφαγή του Πάνγκμπερν, όπως είναι πλέον γνωστή στα λαϊκά έντυπα όλης της υφηλίου, που δυσκολεύομαι να ω αυτό το τραγικό γεγονός με καθαρή ματιά».

Το πρωί της 25ης Ιουνίου 1988, λίγο μετά τις οκτώ, τα τριανταδύο ενήλικα μέλη μιας επιφανούς κοινότητας του Δυτικού Λονδίνου δολοφονούνται με ιδιαίτερα βίαιο τρόπο, και τα παιδιά τους απάγονται χωρίς να αφήσουν ίχνη. Μέσα από το ιατροδικαστικό ημερολόγιο του δρος Ρίτσαρντ Γκρέβιλ, αναπληρωματικού ψυχιατρικού συμβούλου της Αστυνομίας του Λονδίνου, ξετυλίγονται οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της σφαγής που οδηγεί σε αδιέξοδο τους αστυνομικούς.
Απελπισμένοι, ξαναβλέπουν με έκπληξη το βίντεο που έχει γυριστεί στον τόπο του εγκλήματος. Η επαγγελματική ψυχρότητα των φόνων ενισχύει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο έγκλημα. «Δεν φαίνεται να απομένει χώρος για καμία απολύτως νέα θεωρία» γράφει ο Γκρέβιλ, ωστόσο έχει κάποιες δικές του ιδέες, που τις ακολουθεί με αποφασιστικότητα παρά τις επανειλημμένες αποθαρρύνσεις από τους ανωτέρους του.

Σε αυτό το έντονο και αριστοτεχνικό μυθιστόρημα αγωνίας, ο J.G Ballard, διάσημος συγγραφέας βιβλίων όπως Η Αυτοκρατορία του Ηλίου και Η Μέρα της Δημιουργίας, υφαίνει μια ιστορία συναρπαστική και ταυτόχρονα συνταρακτική, που θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιο βαθιά εδραιωμένες αντιλήψεις μας γύρω από τη σχέση των γονιών με τα παιδιά τους και εξερευνά τα ακραία επακόλουθα μιας υπερ-προστατευτικής λογικής.

Μετάφραση: Σταύρος Παπαστάυρου

H Κληρονομιά

,
της Κάθριν Γουέμπ

Εκδόσεις Ωκεανίδα

Το χειμώνα του 2009, μετά το θάνατο της γιαγιάς τους, η Έρικα Κάλκοτ και η αδελφή της η Μπεθ κληρονομούν το Στόρτον Μάνορ, το μεγαλόπρεπο αρχοντικό της οικογένειας. Αρχίζοντας να ξεχωρίζει τα πράγματα της γιαγιάς, η Έρικα κατακλύζεται από αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας – και του ξαδέλφου της του Χένρι, που η εξαφάνισή του από το αρχοντικό διέλυσε την οικογένεια.

Ανασκαλεύοντας τ’ απομεινάρια του παρελθόντος, η Έρικα ανακαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της οικογενειακής τους ιστορίας: την περιπέτεια μιας όμορφης νεαρής κληρονόμου στην άγρια Οκλαχόμα το 19ο αιώνα. Αυτή η αναζήτηση βυθίζει τις δυο αδελφές όλο και πιο πολύ στις αναμνήσεις, ώσπου συνειδητοποιούν πως η κληρονομιά τους είναι δυσβάσταχτη γιατί έχει χτιστεί πάνω στο μίσος και την προδοσία.

To καλοκαίρι του έρωτα

του Μάρτιν Έίμις

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το καλοκαίρι του 1970, μεσούσης της σεξουαλικής επανάστασης, ο εικοσάχρονος Κιθ Νίρινγκ βρίσκεται σ’ ένα κάστρο στην Ιταλία. Μαζί του είναι η Λίλι, που τον αγαπά, η πανέμορφη Σεχραζάντ, την οποία ο Κιθ αγαπά, η ψευδευλαβής αλλά έκφυλη Γκλόρια, ένας κοντοπίθαρος και ζάπλουτος εραστής της περιπέτειας, ο Αντριάνο ― κι ένα αισθηματικό γαϊτανάκι πλέκεται.

Σαν σύγχρονος Βοκάκιος, ο Μάρτιν Έιμις ακολουθεί με μαεστρία και χιούμορ τον αδέξιο ήρωά του καθώς αυτός σκοντάφτει από τη μια ερωτική κακοτοπιά στην άλλη και, πλάθοντας έναν τραγέλαφο κωμικών καταστάσεων και παρεξηγήσεων, βρίσκει την ευκαιρία να σατιρίσει την «ανέμελη» γενιά του ελεύθερου έρωτα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μπορείτε να επισκεφθείτε το www.metaixmio.gr και τον προσωπικό δικτυακό τόπο www.martinamisweb.com

Στείλτε mail στο [email protected] εώς την Παρασκευή 22 Ιουλίου και κερδιστε βιβλία!

Οι Συγγραφείς

Η εσθονικής καταγωγής Σόφι Όξανεν γεννήθηκε το 1977 στη Φινλανδία. Με το πρώτο της μυθιστόρημα, το Stalins’s Cows (2003), πέρασε αμέσως στην ελίτ των νέων Φινλανδών συγγραφέων. Με την Κάθαρση, το τρίτο της μυθιστόρημα που εκδίδεται ταυτόχρονα σε 32 χώρες, έχει καθιερωθεί πλέον ως μία από τις ανερχόμενες λογοτεχνικές φωνές σε όλο τον κόσμο. Το φετινό Prix Femina, από τα πιο έγκυρα διεθνώς λογοτεχνικά βραβεία, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση.

O J.G. Ballard γεννήθηκε στη Σαγκάη το 1930. Μετά την επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ, αιχμαλωτίστηκε από τους Ιάπωνες και έζησε μαζί με την οικογένειά του σε στρατόπεδο αιχμαλώτων ώς το τέλος του πολέμου. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, αφού σπούδασε ιατρική στο Κέημπριτζ, ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα και εργάστηκε κυρίως ως πιλότος της RAF στον Καναδά. Οι πρώτες του νουβέλες δημοσιεύονται το 1956, και από τότε, έως το θάνατό του το 2009, δεν παύει να γράφει. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Βυθισμένος Κόσμος, εκδίδεται το 1962, και ακολουθείται από μια σειρά τριάντα βιβλίων μυθοπλασίας. Δύο από αυτά διασκευάστηκαν για τον κινηματογράφο από τον Στήβεν Σπίλμπεργκ (Η Αυτοκρατορία του Ήλιου) και τον Ντέηβιντ Κρόνενμπεργκ (Crash).

Η Κάθριν Γουέμπ [Katherine Webb] γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στο Χάμσαϊρ. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ντάρχαμ. Έζησε αρκετά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Βενετίας, και τώρα μένει στο Μπέρκσαϊρ. Η Κληρονομιά είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Ο Μάρτιν Έιμις γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1949 στην Οξφόρδη. Γιος του συγγραφέα Κίγκσλεϊ Έιμις, πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο Σουόνσι της Ουαλίας, όπου δίδασκε ο πατέρας του. Στη συνέχεια βρέθηκε στο Πρίνστον για έναν χρόνο, πριν επιστρέψει η οικογένειά του στο Κέμπριτζ. Ήταν δώδεκα ετών όταν χώρισαν οι γονείς του και βρέθηκε στην Ισπανία, ακολουθώντας τη μητέρα του και τα αδέρφια του. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Αγγλία και έπαιξε στον κινηματογράφο. Στη συνέχεια δεν του επετράπη να επιστρέψει στο σχολείο. Ολοκλήρωσε τα μαθήματά του σε ειδικά σχολεία, χωρίς να δείξει ιδιαίτερες ικανότητες. Με τη βοήθεια της μητριάς του Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ μπήκε στο κολέγιο Έξετερ της Οξφόρδης, απ’ όπου αποφοίτησε από την Αγγλική Φιλολογία με άριστα. Εργάστηκε ως κριτικός βιβλίων στην Observer και στη συνέχεια ως συντάκτης στα έντυπα Times Literary Supplement και New Statesman. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Σόμερσετ Μομ (1974) για το βιβλίο του The Rachel papers (1973), ενώ το μυθιστόρημά του Το βέλος του χρόνου (1991) ήταν υποψήφιο για το Booker. Έργα του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα ελληνικά. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Ιδιωτικές συναντήσεις (2007).