Στην εφημερίδα «Αυγή» παραχώρησε συνέντευξη ο Παύλος Παπαχριστοφίλου, για το «λουκέτο» του γνωστού εκδοτικού οίκου και τις επόμενες εξελίξεις στην υπόθεση. «Σε όποια επιχειρηματική μου σκέψη ή κίνηση οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαχριστοφίλου και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του.

Αναδημοσίευση από την Αυγή της 05/09/2010

Ads

Είναι προσωρινό άραγε το λουκέτο στα “Ελληνικά Γράμματα”; Μετά το σοκ που προκάλεσε η είδηση ότι ο ΔΟΛ, ο οποίος από το 2007 κατέχει το 100% των μετοχών των “Ελληνικών Γραμμάτων”, βάζει λουκέτο στον μακρόβιο και από τους μεγαλύτερους στην αγορά του βιβλίου εκδοτικό οίκο, η δήλωση του πρώην εκδότη του Παύλου Παπαχριστοφίλου ότι “Τα Ελληνικά Γράμματα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη” προοιωνίζεται εξελίξεις. Άδηλο παραμένει βέβαια το μέλλον των 96 εργαζομένων που εν μία νυκτί βρέθηκαν εκτός εργασιακού χώρου. Ωστόσο ο πρώην εκδότης των “Ελληνικών Γραμμάτων” και νυν εκδότης του “Πεδίου” Παύλος Παπαχριστοφίλου αναφορικά με τις επιχειρηματικές κινήσεις στις οποίες ενδέχεται να προβεί σε σχέση με τον εκδοτικό οίκο που ίδρυσε ο πατέρας του το 1957 μας λέει ότι “σε όποια επιχειρηματική μου σκέψη ή κίνηση οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα”. Αξιοπρόσεκτο και ενδεχομένως δηλωτικό των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι στην υπηρεσία εμπορικών σημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο τίτλος “Ελληνικά Γράμματα” είναι κατοχυρωμένος στο όνομα του Παύλου Παπαχριστοφίλου και έχει ενοικιαστεί στον ΔΟΛ. Μ’ αυτό το δεδομένο δεν είναι απίθανο στο επόμενο διάστημα να επαναλειτουργήσουν και πάλι τα “Ελληνικά Γράμματα”. Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, και μιλά στην “Αυγή” της Κυριακής για τις επόμενες κινήσεις του.

* Τι εννοείτε όταν λέτε ότι τα Ε.Γ. δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη;

Κατ’ αρχήν ένας ιστορικός εκδοτικός οίκος ο οποίος έχει ιδρυθεί το 1957 και έχει τόσο μεγάλη προσφορά στα στα ελληνικά γράμματα δεν καταργείται και δεν απαξιώνεται από μία απόφαση για λουκέτο. Ένας μέτοχος όπως ο ΔΟΛ θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να εξετάσει σοβαρά όλες τις δυνατότητες τις οποίες είχε για την αξιοποίηση κατ’ αρχήν του έμψυχου δυναμικού της εταιρείας αλλά και του τεράστιου πνευματικού υλικού που είχε στα χέρια του. Αναλογίζομαι βέβαια και την οικονομική συγκυρία αυτής της περιόδου, όπως και το τεράστιο παθητικό που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην εταιρεία.

Ads

*Υπονοείτε κακούς χειρισμούς των διοικούντων;

Αυτό που λέω είναι απλό. Δεν έχει υπάρξει κανένας εκδοτικός οίκος ως τώρα, στην Ελλάδα, ο οποίος να λειτουργεί χωρίς εκδότη. Ανατέθηκε η διεύθυνση της εταιρείας σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την εκδοτική λειτουργία και πρακτική.

*Τι προτίθεστε να κάνετε;

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να βρεθούν λύσεις ώστε μεγάλο μέρος και του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας αλλά και του πνευματικού της υλικού να επανέλθουν στο εκδοτικό τοπίο.

*Θα διεκδικήσετε δικαστικά τον τίτλο;

Είναι πολύ νωρίς να σας απαντήσω για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

*Μπορείτε να υπολογίσετε τους τίλους που βρίσκονται υπό την ετικέτα “Ελληνικά Γράμματα”;

Είναι πάνω από 4.500 τίτλοι μέχρι σήμερα. Εκατοντάδες συγγραφείς Έλληνες και ξένοι, από τον Ουμπέρτο Έκο μέχρι τον Γιάννη Ξανθούλη, τον Χρίστο Μπουλώτη, τη βιβλιοθήκη του Λουντέμη, τη βιβλιοθήκη του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, τις μεταφράσεις του Βάρναλη κ.ά. είναι στο αποθεματικό των “Ελληνικών Γραμμάτων”.

*Όταν στη δήλωσή σας μιλάτε για “ασυνεπή στάση” προς συγγραφείς, μεταφραστές και άλλους συνεργάτες, εννοείται και οικονομική ασυνέπεια;

Δεν μπορώ να ξέρω για οικονομική ασυνέπεια, δεδομένου ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχω καμία εμπλοκή με την οικονομική και διοικητική διαχείριση της εταιρείας. Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν μπορείς να μεταχειρίζεσαι τους συγγραφείς και τους υπόλοιπους εκδοτικούς συντελεστές μ’ αυτό τον τρόπο. Δηλαδή να σου καταθέτουν το πνευματικό τους έργο και ξαφνικά να διαβάζουν από τις εφημερίδες ότι ο εκδοτικός τους οίκος έχει κατεβάσει ρολά. Είστε άνθρωπος που παρακολουθεί τον χώρο του βιβλίου και ξέρετε καλά ποια είναι η σχέση του συγγραφέα με τον εκδοτικό του οίκο και ποια είναι τα συναισθήματά του όταν μαθαίνει ότι κλείνει, επί της ουσίας, το σπίτι του.

*Οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν ότι δεν προστίθενται στις μακρές λίστες ανεργίας;

Δεν μπορώ να προδικάσω τις εξελίξεις, παρ’ όλα αυτά είναι προφανές ότι σε όποια επιχειρηματική μου σκέψη ή κίνηση θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη