Στον οργασμό φημών που μιλούν για μια επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέχρι και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικεντρώνεται το ρεπορτάζ του Jean Quatremer, για τη γαλλική εφημερίδα Liberation. Ο αρθρογράφος τονίζει πως η φημολογία αυτή, πιθανότατα εξυπηρετεί ορισμένα οικονομικά συμφέροντα.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οικονομικός αναλυτής, Nouriel Roubini, συμμετείχε στις 17 Απριλίου στη συνάντηση του φόρουμ The International Institute of Finance στη Ουάσιγκτον, όπου δε δυσκολεύτηκε να πείσει το ακροατήριο του πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι προ των πυλών.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος αναφέρθηκε στη σειρά συναντήσεων που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει ήδη αναδιάρθρωση, σε ανεπίσημο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Quatremer, ο Roubini αποσκοπεί στον προσανατολισμό των αγορών, και «στοιχηματίζοντας σε μια ελληνική στάση πληρωμών, δεν διακινδυνεύει τίποτα». Η πρόβλεψή του θα γίνει άλλωστε πραγματικότητα, εάν καταφέρει να πείσει αρκετούς επενδυτές για αυτό, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Ads

Παράλληλα με τις δηλώσεις Roubini, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones μετέδιδε πως «η Ελλάδα προτείνει αναδιάρθρωση του χρέους της», επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, η οποία δεν αποκλείεται να έγκειται στον ίδιο το Roubini. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν πολλές μέρες για να υποχωρήσει ο πανικός που έχει επικρατήσει στις αγορές.

Την περασμένη Παρασκευή, η φημολογία πήρε νέα τροπή, με το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel να κάνει λόγο για την απόφαση της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

«Ποιος επωφελείται από αυτή την κατάσταση;» αναρωτιέται ο Quatremer, και απαντά: «Όσοι έχουν συμφέροντα διαφορετικά από αυτά της Αθήνας, και ειδικά αυτοί που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά CDS και χάσουν τα χρήματά τους σε περίπτωση παύσης πληρωμών».

«Επίσης, όσοι είναι υπερχρεωμένοι στην Ελλάδα ή έχουν βγάλει τα λεφτά τους από τη χώρα, και συνεπώς θα επωφελούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Οι φήμες θα συνεχίσουν να οργιάζουν», καταλήγει το ρεπορτάζ της Liberation.

Επιπλέον, η εφημερίδα De Standaard προσπαθεί με ανάλυσή της να εξιχνιάσει τους λόγους πίσω από το περιβόητο δημοσίευμα της Spiegel, αναφέροντας πως δεν αποκλείεται η Ελλάδα να έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ευρωζώνης, για καθαρά διαπραγματευτικούς όμως λόγους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τέτοιες απειλές διατυπώνονται συχνά κατά τη διάρκεια μυστικών συνομιλιών, τονίζοντας όμως πως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για κάθε πλευρά.