Με μια καινοτόμα εφαρμογή με την οποία επιχειρούν να ελέγξουν τον ανθρώπινο πόνο, φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό της «Microsoft Imagine Cup 2011». Η ομάδα των φοιτητών θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Software Design.

Ads

Υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, οι φοιτητές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πόνου –τόσο σωματικού όσο και ψυχολογικού. Το όνομα που έχουν δώσει στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι Epione (Ηπιόνη). Η Ηπιόνη ήταν η σύζυγος του Ασκληπιού και είχε το χάρισμα να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μπορεί να αντιληφθεί τον πόνο του χρήστη, ανιχνεύοντας τις εκφράσεις πόνου και της ψυχολογικής κατάστασής του. Η εφαρμογή αυτή επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή του από την εστία του πόνου μέσω εικονικής πραγματικότητας και βιωματικής αλληλεπίδρασης. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές, είναι να χαλαρώσει ο εγκέφαλος του χρήστη. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με την ακρόαση μίας μουσικής σε σχετικά χαμηλές συχνότητες. Το σύστημα περιλαμβάνει και ιατρική υποστήριξη. Ένας ειδικός γιατρός είναι πάντοτε διαθέσιμος μέσω windows phone και δίνει συμβουλές στους χρήστες, παρουσιάζοντάς τους τους τρόπους θεραπείας.

Επίσης, η εφαρμογή έχει την ικανότητα να ανακουφίζει τους χρήστες που υποφέρουν από τον πόνο φανταστικού μέλους, προσομοιώνοντας τα σωματικά μέλη που λείπουν. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τη δημιουργία σεναρίων κίνησης με τη σκέψη των εικονικών μελών.

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που σπουδαστές του ΑΠΘ ξεχωρίζουν σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς. Τη χρονιά που διανύουμε, υπήρξε μία ακόμη ομάδα, από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, αποτελούμενη από τους φοιτητές Φάνια Καλύβα, Λία Καμπάνταη, Παναγιώτη Μπαΐλη, και Devin Jeffrey, υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Αθηνάς Βακάλη, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με το «Life Avatar: μια πλατφόρμα λογισμικού με στόχο την απόκτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής», η οποία κατέλαβε την 3η θέση.